Sărmaş: IT-iştii români nu mai pleacă din România pentru salarii, ci pentru oportunităţi. E mult mai mişto să fii IT-ist la Cluj decât să fii IT-ist la Londra

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

IT-iştii nu mai pleacă din România pentru salarii, pentru că e mult mai mişto să fi IT-ist la Cluj decât să fi IT-ist la Londra, însă pleacă la Londra pentru oportunităţile pe care le au acolo, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru digitalizare din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, scrie Agerpres.

„Să ştiţi că IT-iştii nu mai pleacă din România pentru salarii, pentru că e mult mai mişto să fii IT-ist la Cluj decât să fii IT-ist la Londra, vă garantez asta. Pleacă la Londra pentru oportunităţile pe care le are acolo, pentru că sunt la cu totul alt nivel. Şansa pentru noi vine şi de la aceşti tineri care au plecat de acasă. Şi vorbeam de oportunităţi. Companiile din domeniul energiei au capacitatea şi posibilitatea de a face antreprenoriat, au capacitatea ca în interiorul lor să dezvolte start-up-uri noi, spin off-uri care să facă, de exemplu, cybersecurity. Sigur că nu poţi să eviţi companiile care pot să-ţi dea mâine soluţii de securitate şi rezilienţă cibernetică, dar, dacă vrem să punem cu adevărat în valoare şcoala românească, dacă vrem să creăm mai multă valoare adăugată, mai multă proprietate intelectuală, IT românesc, atunci trebuie să ne creăm şi noi propriile capacităţi şi oportunitate. Să ştiţi că, din punct de vedere al securităţii cibernetice, suferă nu doar România, ci şi cele mai dezvoltate ţări din lumea asta. Există un moment la care, dacă luăm talentul românesc, fie că el este în România sau în afara României, putem, cu know-how-ul celor din industria de energie, să creăm astfel de soluţii”, a spus Sărmaş.

Deputatul a adăugat că România are o mare oportunitate prin găzduirea Centrului European de Cybersecurity.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„O mare oportunitate pentru România este acest Centru European de competenţă în Cybersecurity, care va finanţa start-up-uri, companii bine stabilite, indiferent că vin de zona de IT. Va încuraja research-ul la graniţa dintre domenii şi este pentru prima dată când România este pusă serios pe hartă şi are posibilitatea de a împărţi bani europeni, că, de fapt, despre asta e vorba aici”, a menţionat Sabin Sărmaş.

Potrivit oficialului, companiile din România sunt vizate de peste 30.000 de incidente cibernetice, iar pentru unele dintre aceste sunt plătite sume importante pentru a recupera date sensibile.

„Când un stat este atacat cibernetic sau mai multe state sunt atacate cibernetic, actorii statali care sunt în spatele atacului nu-şi asumă responsabilitatea. Dacă atacul vine dintr-o ţară din apropiere, din Europa sau din Asia, se duc prin sudul Asiei şi urmele pot fi şterse de cele mai multe ori. Poţi să demonstrezi în timp că au venit atacuri dintr-o zonă, dar e complicat. Nu ai rachete, nu ai tancuri, n-ai soldaţi care se văd. Activarea Articolului 5 sau a oricărei contra-măsuri sau măsuri de agresivitate poate fi extrem de riscantă şi poate să nască multe controverse. Asta este doar o parte a provocării, dar este una de care trebuie să ţinem cu adevărat cont. De aceea e mai important să ne construim capacităţi de apărare cibernetică şi, foarte important, capacităţi de rezilienţă cibernetică. Să ştiţi că, în România, există peste 30.000 de incidente cibernetice, iar DNSC ne poate confirma, cu peste 150 de instituţii vizate. Există lunar sute de atacuri, zeci de atacuri de succes, iar companiile plătesc bani grei pentru a recupera date. Companiile în general plătesc bani grei pentru a evita pierderi reputaţionale, pentru că n-au investit anterior în securitate cibernetică”, a susţinut demnitarul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Păi da…la Londra nu poate să meargă să facă grătarul și să pună maneaua. La Londra trebuie să fie serios…la Cluj poate să fie bombardier, la Londra trebuie să fie Sir. La Cluj scuipă pe jos în voie, la Londra te-a spart la claviatură .
    E mai comod să stai în România că poți încălca legea în voie. Dar e mișto în Londra, acolo ai mai mulți bani, oportunități iar dacă ești cuminte ajungi sus, pe munca ta. Aici ca să ajungi sus, trebuie să pupi unde trebuie.

    • stai tu linistit ca it-istii nu sunt capsunari sa se comporte asa… cocalarii de care vorbesti nu lucreaza in it si sunt unul din motive pentru care cei educati pleaca din Romania

      • Sunt doar lingăi. Eu demult nu mai merg în România în vacanță tocmai din cauza manelarilor și nesimțirii. Plus prețuri prea mari.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.