Scădere de aproape 20% a vânzărilor de PC-uri la nivel mondial în vara acestui an. Este al patrulea trimestru consecutiv de scădere și cel mai mare declin pe piața PC-urilor în ultimele două decenii

computer desktop Sursa foto: Dreamstime

Vânzările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 19,5% în trimestrul al treilea din 2022, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, până la 68 de milioane de unităţi.

Asta indică estimările preliminare făcute de Gartner, o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT. 

Este cel mai abrupt declin al pieței de când Gartner a început să urmărească piața PC-urilor la mijlocul anilor 1990 și al patrulea trimestru consecutiv de scădere de la an la an

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

“Rezultatele din acest trimestru ar putea marca o încetinire istorică a pieței PC-urilor”, a declarat Mikako Kitagawa, analist la Gartner. 

Stocuri mari, cerere redusă

“Deși întreruperile din lanțul de aprovizionare s-au atenuat în sfârșit, stocurile ridicate au devenit acum o problemă majoră, având în vedere cererea slabă de PC-uri atât pe piața de consum, cât și pe cea de afaceri. Vânzările de Back to school s-au încheiat cu rezultate dezamăgitoare, în ciuda promoțiilor masive și a scăderilor masive de prețuri, din cauza lipsei de nevoie, deoarece mulți consumatori au achiziționat PC-uri noi în ultimii doi ani. În ceea ce privește mediul de afaceri, incertitudinile geopolitice și economice au dus la cheltuieli IT mai selective, iar PC-urile nu s-au aflat în fruntea listei de priorități.”, a adăugat ea.

Lenovo, liderul pieței de PC-uri

În topul primilor trei furnizori de pe piaţa mondială de PC-uri, Lenovo se menţine pe prima poziţie, cu o cotă de piaţă de 25,2%. Podiumul este completat de HP – cu o cotă de 18,7%, şi de către Dell, cu o cotă de piaţă de 17,7%. Realizatorii analizei precizează că datele publicate includ computere desktop şi laptop echipate cu sisteme de operare Windows, macOS şi Chrome OS.

Lenovo a câștigat cotă de piață față de anul trecut, deși livrările au scăzut de la an la an. În timp ce livrările globale ale companiei au scăzut în toate regiunile, cu excepția Canadei, piața desktopurilor din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) a înregistrat o creștere, alimentată de începerea producției în prima unitate de producție a Lenovo din Europa, care a fost deschisă în Ungaria în iunie 2022.

HP a cunoscut un trimestru dificil, cu o scădere puternică a livrărilor globale globale. HP a înregistrat creșteri în anumite regiuni pe piața desktop-urilor, dar livrările globale de laptopuri au suferit scăderi.

Dell și-a redus diferența de cotă de piață față de HP, înregistrând o creștere de la an la an pe piața desktop-urilor în toate regiunile, cu excepția regiunii Asia-Pacific. Cu toate acestea, livrările de laptopuri Dell au scăzut în toate regiunile, cu excepția Japoniei.

Ce mai mare scădere, în țările din Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Din perspectivă regională, piaţa PC-urilor din SUA a scăzut cu 17,3%, în perioada analizată, acesta fiind al cincilea trimestru consecutiv de scădere a livrărilor ţinând cont de raportările de la an la an. Cu o cotă de piaţă de 26,8%, Dell şi-a asigurat primul loc pe piaţa americană pe baza volumelor livrate, în timp ce HP a urmat în ierarhie cu o cotă de 23,2%, respectiv Apple (16%).

“Inflația este cea mai mare îngrijorare pe piața americană, dar întreprinderile mai mici dau dovadă de un optimism relativ în ceea ce privește condițiile macroeconomice”, a declarat Kitagawa. “În timp ce cererea de laptopuri în rândul întreprinderilor mari a scăzut brusc în al treilea trimestru din 2022, întreprinderile mici și mijlocii nu au înregistrat o scădere la fel de abruptă.”, a precizat ea.

În zona EMEA, vânzările de PC-uri s-au diminuat cu 26,4%, de la an la an, în al treilea trimestru, până la un volum de 17 milioane de unităţi. Acesta este al treilea trimestru negativ pentru piața PC-urilor din EMEA, după un boom la începutul pandemiei.

“Mai mulți factori au dus la deteriorarea semnificativă a pieței PC-urilor din EMEA, inclusiv condițiile macroeconomice dificile, scăderea cererii din partea mediului de afaceri și a consumatorilor și nivelul ridicat al stocurilor“, a declarat Kitagawa. “În plus, mulți furnizori de PC-uri și-au închis operațiunile din Rusia în primele două trimestre ale acestui an, ceea ce a avut un impact negativ asupra livrărilor globale și este deosebit de vizibil în comparațiile de la an la an.”

Cu excepţia Japoniei, piaţa din Asia Pacific a scăzut cu 16,6% de la an la an, în mare parte din cauza încetinirii ritmului livrărilor pe piaţa din China. În al treilea trimestru al anului 2021, China şi-a reluat aproape pe deplin viaţa de zi cu zi şi activitatea economică normală, dar blocajele de anul acesta din diferite oraşe au încetinit operaţiunile comerciale şi au dus la scăderea cererii de PC-uri pe pieţele guvernamentale, ale companiilor şi ale consumatorilor individuali, notează consultanţii Gartner.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: