Scădere “istorică” a consumului de energie electrică pentru iluminatul public în Franța, în plină criză energetică

paris, Champs Elysee Foto: Pixabay

În primele cincisprezece zile ale lunii decembrie, Enedis a constatat o scădere de 20% a consumului din cauza acestui element, scrie Lefigaro.fr.

Nu doar gospodăriile fac eforturi pentru a-și reduce consumul de energie . Multe municipalități din Franța au decis, de asemenea, să facă economie. Pentru a face acest lucru, primarii au decis să reducă iluminatul public, un element important în factura de electricitate a municipalităților. Astfel, în primele cincisprezece zile ale lunii decembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, Enedis a observat o scădere cu 20% a cheltuielilor de energie “în miez de noapte “, adică între miezul nopții și patru dimineaț,  o scădere semnificativă pe care filiala EDF a calificat-o chiar drept ” istorică “.

Într-un sondaj publicat în noiembrie, 68% dintre primari au declarat că au luat măsuri pentru a stinge iluminatul în comuna lor. Cu unsprezece milioane de puncte luminoase, acesta din urmă este responsabil singur pentru mai mult de 40% din consumul de electricitate al municipalităților, adică o putere de 1300 de megawați, echivalentul unui reactor nuclear.

Tot potrivit Enedis, tot de partea municipalităților mici, cu mai puțin de 10.000 de locuitori, efortul este cel mai pronunțat. Diminuarea iluminatului se situează pe primul loc în topul priorităților. În schimb, orașele mai mari, cu peste 30.000 de locuitori, preferă să activeze cu prioritate alte pârghii, cum ar fi scăderea încălzirii clădirilor publice sau renovarea termică. Cu titlu de exemplu, “Creuse este departamentul care a înregistrat cea mai mare scădere a consumului de electricitate legat de iluminatul public într-un an”, citează Enedis.

Această constatare se explică în primul rând prin stiluri de viață diferite: deplasările se fac aproape exclusiv în timpul zilei în zonele mai puțin populate, în timp ce în zonele metropolitane, deplasările se întind mai regulat după lăsarea întunericului. În plus, reducerea încălzirii în clădirile municipale este relativ mai acceptată în marile orașe decât stingerea iluminatului stradal, unde problemele de insecuritate sunt mai acute.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *