Scăderea inflației în Germania sporește speranțele de reducere a dobânzii BCE

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Inflația germană a scăzut în martie mai mult decât se preconiza, ceea ce a întărit speranțele că Banca Centrală Europeană va începe în curând să reducă ratele dobânzilor, pe măsură ce cea mai gravă criză a costului vieții din ultima generație se va atenua, scrie Financial Times.

Prețurile de consum în Germania au crescut cu 2,3% în perioada de un an până în martie, în scădere de la 2,7% în luna precedentă, ducând inflația în cea mai mare economie europeană la cel mai scăzut nivel din iunie 2021, potrivit datelor publicate marți. Scăderea costurilor cu energia și alimentele și încetinirea inflației bunurilor au compensat o accelerare a prețurilor serviciilor.

Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră un nivel ușor mai ridicat de 2,4% pentru luna martie. Inflația de bază, care exclude energia și alimentele, a scăzut de la 3,4% la 3,3%.

Cifrele germane, care urmează creșterilor mai mici decât se așteptau săptămâna trecută în Franța, Italia și Spania, sporesc speranțele că inflația la nivelul întregii zone euro va continua să scadă și în martie, când aceste cifre vor fi publicate miercuri.

Se așteaptă ca BCE să lase rata de referință a depozitelor la nivelul record de 4% pentru a șaptea lună consecutivă, în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare, după ce factorii de decizie au semnalat că luna iunie este cea mai apropiată data la care ar putea reduce costurile de împrumut.

Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *