Prețurile europene la gaze au scăzut la cel mai mic nivel de la jumătatea anului 2021, când Rusia abia începea să reducă livrările, înainte de invazia sa în Ucraina. Acest lucru contribuie la inversarea unei creșteri bruște a inflației și aduce ușurare consumatorilor, scrie Bloomberg.
În condițiile în care unii comercianți prezic că prețurile pe termen scurt ar putea chiar să fie uneori negative în această vară, imaginea nu ar putea fi mai diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci, prețurile futures erau de patru ori mai mari decât acum, iar țările au fost nevoite să revigoreze producția de cărbune pentru a menține lumina aprinsă după ce Rusia a redus livrările de gaze.
Existau, de asemenea, îngrijorări cu privire la penurie și la posibilitatea ca Europa să reușească să depoziteze suficiente gaze înainte de iarnă. Acum, stocurile sunt peste medie și ar putea chiar să fie umplute în timpul verii, și înainte de termen.
Contractele futures olandeze de referință au scăzut timp de opt săptămâni consecutive și se află sub 25 de euro pe megawatt oră, cel mai scăzut nivel din mai 2021.
Importurile crescute de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui livrările rusești au ajutat, la fel ca și o iarnă relativ blândă, ceea ce a însemnat că regiunea nu a fost nevoită să apeleze prea mult la stocuri. Rezervele sunt pline în proporție de aproape 67% pentru Europa, față de o medie de cinci ani de aproximativ 50%. Rezervele germane sunt la 73%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe.
Slăbiciunea economică joacă, de asemenea, un rol prin reducerea consumului de energie. Redresarea Chinei a pierdut din avânt, industria prelucrătoare europeană se află într-o criză profundă, iar Germania a înregistrat o contracție neașteptată în primul trimestru, ceea ce a dus-o în recesiune.
În plus, Europa a făcut presiuni pentru a construi mai multe surse de energie regenerabilă. Noile parcuri solare și eoliene și condițiile meteorologice favorabile au contribuit la reducerea nevoii de gaz pentru producerea de energie electrică în acest an, ceea ce a redus și mai mult cererea.
Scăderea prețurilor „este o veste excelentă pentru Europa și arată că importurile crescute de GNL, precum și reducerea cererii au reușit să reechilibreze rapid piața europeană după ce Rusia a închis robinetele”, a declarat Georg Zachmann, membru senior al grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles.
Pentru gospodării, beneficiile legate de preț sunt evidente. Inflația din zona euro a încetinit probabil la 6,3% în luna mai, cel mai scăzut nivel din perioada imediat anterioară invadării Ucrainei de către Rusia. În raportul care urmează să fie publicat marți, economiștii de la Nomura spun că se așteaptă să vadă „prețuri mai mici la energia cu ridicata care să ajungă la consumatori în general în întreaga zonă euro”.
Dar chiar și după ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor, inflația se dovedește rezilientă. Acest lucru se datorează în parte faptului că costurile energiei s-au repercutat asupra prețurilor bunurilor și serviciilor din economia în general. Pe măsură ce inflația globală va scădea, presiunea asupra salariilor se va tempera, dar acest proces va dura ceva timp.
Pentru majoritatea sectoarelor, criza a început atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Pentru energie, a început în urmă cu doi ani, când Moscova a început să preseze pentru prima dată aprovizionarea prin refuzul de a crește livrările către Europa prin Ucraina. Acum, Ucraina este ultima rută rămasă pentru gazul rusesc prin conducte către Europa de Vest, după ce legătura Nord Stream către Germania, închisă, a fost avariată în septembrie.
Piața urmărește îndeaproape cererea de gaze din partea Chinei. Prețurile europene la gaze ar putea scădea și mai mult, sub 20 de euro pe megawatt-oră, dacă importurile chinezești de GNL se vor dovedi foarte slabe, potrivit analiștilor de la Energy Aspects.
În Europa însăși, prețurile actuale scăzute nu declanșează o creștere a cererii industriale, care a fost redusă anul trecut în timpul creșterii costurilor energiei. Dacă și când va reveni acest lucru este una dintre cele mai mari întrebări pentru comercianții de gaze care încearcă să judece unde ar putea fi punctul cel mai de jos al pieței. Unii spun că o parte din această pierdere va fi permanentă.
„Distrugerea cererii este o expresie frumoasă pentru a descrie colapsul industriei”, a declarat Brenda Shaffer, cercetător senior la Atlantic Council’s Global Energy Center din Washington. „Din cauza prețurilor ridicate la energie din Europa, multe industrii, în special cele care utilizează intensiv gazul, fie s-au prăbușit, fie s-au mutat în afara Europei.”
„Aceste industrii nu se vor întoarce, chiar dacă prețurile energiei vor scădea”, a adăugat ea.