Scumpirile la gaze, energie electrică și lemne riscă să trimită milioane de români în sărăcie energetică

lemne, lemne foc

Milioane de români se confruntă cu riscul creșterii sărăciei energetice, după 1 iulie 2021, urmare a creșterii prețului gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnelor de foc, arată un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă.

Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în legea consumatorului vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice pentru cel puțin una din formele de energie folosite.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., ne arată pentru următorul an următoarele:

  • creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%;
  • creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%;
  • creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50%;
  • creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.

„În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării Clientului Vulnerabil va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Asociația le recomandă consumatorilor de gaze și electricitate să-și aleagă oferte de pe comparatorul de preț care se găsește pe site-ul ANRE, care încă sunt rezonabile.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.