Se alege noua conducere a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în plină pandemie cu efecte economice și sociale devastatoare

multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni Sursa foto: Pixabay

Cei cinci candidaţi aflaţi în cursa pentru postul de director general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) s-au întrecut în promisiuni cu prilejul examenului oral, vorbind despre dialog social, dreptul la grevă şi diversitate, informează agenția AFP, citată de Agepres. Desemnarea viitorului director general al organizației are loc în contextul în care pandemia a avut efecte economice şi sociale devastatoare la nivel mondial şi a accelerat dezvoltarea sectorului digital şi a telemuncii

“Vreau să fiu prima femeie director general al OIM, poate că a venit timpul după mai mult de 100 de ani”, a declarat fostul ministrul al Muncii din Franţa, Muriel Pénicaud.

Fondată în 1919, OIM nu a fost condusă niciodată de o femei şi nici de un reprezentant al Africii sau Asiei. În schimb, printre foştii directori generali se numără doi francezi, inclusiv primul director general al OIM, Albert Thomas (1919-1932).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Organizaţia cu sediul la Geneva este condusă din 2012 de un fost lider de sindicat din Marea Britanie, Guy Ryder, care în prezent a ajuns la limita celor două mandate.

Pe lângă reprezentanta Franţei, Muriel Pénicaud, în cursă au mai intrat fostul premier din Togo, Gilbert Houngbo, fosta ministră a Afacerilor Externe din Coreea de Sud, Kang Kyung-wha, antreprenorul sud-african Mthunzi Mdwaba şi directorul general adjunct al OIM, australianul Greg Vines.

Dacă aceste nume erau cunoscute deja, procesul de selecţie a viitorului director general al OIM a început cu adevărat săptămâna aceasta cu prezentarea oficială a candidaţilor, în zilele de joi şi vineri.

Toţi candidaţi au avut sarcina dificilă de a-i convinge pe membrii Organizaţiei Internaţionale a Muncii, adică pe reprezentanţii guvernelor, angajatorilor şi sindicatelor. OIM este singura agenţie din cadrul ONU unde cele 187 de state membre sunt reprezentat de guverne şi partenerii sociali.

Departajarea candidaţilor se va face pe parcursul următoarelor două luni, astfel că alegerea de către consiliul de administraţie al OIM va avea loc pe data de 25 martie.

Desemnarea viitorului director general al OIM are loc într-un moment în care pandemia de Covid-19 a avut efecte economice şi sociale devastatoare la nivel mondial şi a accelerat dezvoltarea sectorului digital şi a telemuncii. În contextul acestor bulversări, OIM este mai necesară ca niciodată, au subliniat toţi candidaţii, inclusiv Muriel Pénicaud şi Greg Vines care au fost audiaţi vineri.

“Vedem cum se dezvoltă noi forme de muncă care pun semne de întrebare cu privire la protecţia muncitorilor şi trebuie să răspundem”, a declarat Muriel Pénicaud.

La rândul său, Greg Vines, care înainte de OIM a ocupat funcţii de conducere în cadrul unor sindicate din Australia, a apreciat că impactul mondial al pandemiei, al schimbărilor climatice, tehnologice şi demografice face şi mai importantă căutarea justiţiei sociale, a muncii decente şi a egalităţii.

Însă dincolo de apărarea muncii decente, a justiţiei sociale şi a diversităţii, desemnarea viitorului director general al OIM va depinde foarte mult de manevrele diplomatice. Marea majoritate a ţărilor africane îl susţin pe Gilbert Houngbo, care a fost şi director adjunct al OIM între 2013 şi 2017. Antreprenorul sud-african Mthunzi Mdwaba este susţinut de Lesotho şi Malawi, chiar dacă propria lui ţară i-a retras sprijinul.

Sud-coreeana Kang Kyung-wha a recunoscut că nu dispune de nicio experienţă în lumea muncii, dar posedă o vastă reţea de relaţii, după ce a ocupat diverse posturi la ONU, în special cea de consilier al secretarului general, Antonio Guterres, subsecretar general pentru afaceri umanitare şi adjunct al înaltului comisar pentru drepturile omului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: