Creșterea impozitelor pe proprietate se amână. Ministrul Finanțelor: “Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026”

chirie locuinta calcul Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor (apartamente, case) într-un mod în care impozitul pe proprietate, plătit anual către primării, să fie stabilit la valoarea reală și nu în funcție de unii indicatori din Codul Fiscal nu va fi finalizat anul acesta, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș conform  Profit.ro. Definitivarea acum a sistemului ar fi permis aplicarea chiar de la 1 ianuarie 2025.

Impozitarea la valoarea de piață ar fi adus majorări semnificative în cazul localităților unde prețurile sunt mari – orașe precum București, Cluj, Constanța – dar și posibile scăderi în localități cu dezvoltare economică redusă, cerere mică pentru proprietăți imobiliare și, în consecință, prețuri mici.

“Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declarații digitale, determinarea valorii de piață și a impozitului. În legislația actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaționalizare până la finalul anului. Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026″, transmite acum ministrul Finanțelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: