Se caută variante de rezervă la Rusia: UE discută cu SUA și alți furnizori pentru majorarea livrărilor de gaze

fabrica gaze naturale caldura sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Uniunea Europeană discută cu SUA şi alţi furnizori cu privire la majorarea livrărilor de gaze naturale spre Europa, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Inițiativa vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la situaţia livrărilor din Rusia.

“Construim cu SUA un parteneriat pentru securitatea energetică, fiind vorba în primul rând despre majorarea livrărilor de gaze lichefiate. Vorbim şi cu alţi furnizori de gaze, de exemplu cu Norvegia, despre creşterea livrărilor spre Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, la o conferinţă organizată luni de publicaţiile germane Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.

Escaladarea tensiunilor dintre Occident şi Moscova în legătură cu Ucraina a generat îngrijorări cu privire la livrările de gaze naturale ruseşti în Europa. Preţul gazelor naturale a doborât record după record în ultimele luni, pe fondul unui complex de factori printre care şi importurile sub aşteptări din Rusia.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este în prezent cu 10% sub media multianuală pentru această perioadă a anului. Grupul energetic rus Gazprom susţine că îşi îndeplineşte toate obligaţiile prevăzute în contractele pe termen lung şi a acuzat oficialii UE, precum şi Agenţia Internaţională a Energiei, că au contribuit la o situaţie de sub-aprovizionare în Europa pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei.

Ursula von der Leyen a declarat luni că este “ciudat” că Gazprom nu pare interesat de creşterea livrărilor de gaze în Europa, în pofida faptului că preţurile sunt la un nivel record şi există o cerere mare pentru gaze naturale.

“Există din ce în ce mai multe semnale că Kremlinul continuă să utilizeze gazele naturale ca un mijloc de a exercita presiuni politice”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale consumate de UE.

sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *