Căldura și apa caldă se scumpesc în Capitală, de astăzi, 1 aprilie, după ce prețul gigacaloriei a fost majorat și se termină perioada în care a fost aplicată cota redusă de TVA la energie termică. Însă Termoenergetica a început deja să oprească furnizarea de căldură.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat miercuri majorarea prețului gigacaloriei la 330 lei plus TVA, de la 137 lei plus TVA, un preț care nu mai crescuse din 2011.
Însă căldura și apa caldă se vor scumpi și mai mult, deoarece la 1 aprilie se revine la cota de TVA standard de 19%, după ce aceasta a fost redusă temporar pe durata sezonului rece la 5%. Așadar, prețul plătit de bucureșteni pe căldură și apă caldă va fi de fapt de 392 lei, față de 143 lei anterior.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie este necesară, el menţionând că acest tarif nu a mai fost schimbat din 2011.
„Un proiect extrem important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare”, a precizat edilul şef în debutul şedinţei Consiliului General al Capitalei, potrivit Agerpres.
Potrivit proiectului adoptat, pe lângă preţul plătit de populaţie, Primăria Capitalei va veni cu o subvenţie de aproximativ 650 de lei, pentru a acoperi costul total al gigacaloriei, care se ridică la 980 de lei pe lună.
Se încheie sezonul de încălzire
Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunțat, joi, încheierea sezonului de încălzire 2021 – 2022, având în vedere evoluţia temperaturilor exterioare din ultima perioadă, potrivit News.ro.
Potrivit anunţului companiei, începând cu data de 31 martie 2022, sunt iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti.
Oprirea agentului termic pentru căldură este făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimţite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore.