Prețul unei parcări de reședință din Capitală va crește de la 60-80 de lei pe an, în prezent, până la 600 de lei, în funcție de zonă, potrivit unui proiect aprobat marți de Consiliul General al Municipiului București.
Astfel, prețul unei parcări de reședință va fi următorul:
- zona A – 600 lei / an
- zona B – 500 lei / an
- zona C – 400 lei / an
- zona D- 300 lei / an
Noile taxe se aplică de anul viitor.
Solicitarea privind creșterea taxelor de parcare a venit din partea primarilor de sector, care au considerat că responsabilitatea de a deţine o maşină trebuie să fie însoţită de o contribuţie corectă la bugetele autorităţilor locale, care să permită dezvoltarea de servicii de parcare decente.
În prezent, taxa anuală variază între 60 și 80 de lei.
„Tariful pentru un loc de parcare de reședință în București e ridicol. Cel mai scump, în zona A, era 84 de lei/an sau 24 de bani/zi sau 2 bani pe metru pătrat pe zi. Spațiul public într-un oraș atât de aglomerat e evident mult mai valoros. Și asta se vede în prețurile pentru locurile de parcare create de piața liberă. Le mulțumesc consilierilor generali că au reparat, în sfârșit, o absurditate care s-a tot perpetuat din cauza lipsei de asumare a foștilor reprezentanți. Le mulțumesc pentru semnalul clar transmis – Bucureștiul e în primul rând un oraș pentru oameni, nu putem subvenționa la nesfârșit deținerea de mașini”, afirmă primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, într-o postare pe Facebook.
Și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, afirma recent că Consiliul General al Municipiului trebuie să facă ceea ce este corect, să „nu mai continue populismul ultimilor 30 de ani și să adopte o taxă de parcare care să ne permită să construim parcări!”
„Sunt de acord cu ideea să facem parcări, dar la cca. 12 euro/an locul de parcare, nu o să avem niciodată bani pentru parcări pe verticală sau smartparking. Iar la orizontală nu mai este spațiu. Doar dacă luăm din spațiul verde, ceea ce nu vrem”, a scris Ciucu pe Facebook, în ianuarie.