Se scumpește cafeaua: Cotaţiile la arabica premium, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

cafea, boabe Sursa foto: Pixabay

O ceaşcă de cafea va deveni şi mai scumpă, deoarece întreruperile persistente ale aprovizionării au dus la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani al cotaţiilor la cafea arabica premium, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, la 2,6475 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 2011. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale şi perioadele mai lungi de tranzit.

Analiştii se aşteaptă anul acesta la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor, din cauza deficitului de boabe de cafea robusta, un sortiment mai ieftin. Preţul ridicat vine şi pe fondul temerilor privind condiţiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea. Ţara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează şi perspectivele privind viitoarele culturi.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În lanţul de aprovizionare, impactul preţurilor ridicate din acest an este vizibil. JM Smucker Co, ale cărui mărci, cum ar fi Folgers şi Café Bustelo, domină piaţa cafelei la domiciliu din SUA, a majorat deja preţurile în această vară. Lanţul de restaurante Pret A Manger din Marea Britanie a renunţat la oferta sa prin care clienţii puteau face un abonament pentru a primi zilnic cinci băuturi.

De asemenea, schimbările climatice reprezintă o ameninţare directă pentru industria cafelei, evaluată la mai multe miliarde de dolari, oamenii de ştiinţă prognozând o scădere a randamentelor şi o reducere a zonele adecvate pentru cultura arborilor de cafea.

În condiţiile unei cereri în creştere şi ale impactului crizei climatice, lumea ar putea să se confrunte cu o penurie de cafea robusta care ar putea ajunge la 35 de milioane de saci în anul 2040, a estimat recent organizaţia sectorială World Coffee Research. Cercetătorii estimează că zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate până în 2050.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: