Secretar general al OCDE, despre aderarea României la organizație: “Beneficiile nu sunt unilaterale. Membrii OCDE şi Organizaţia în ansamblu au multe de câştigat dintr-o cooperare mai strânsă”

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va contribui la asigurarea unui climat investiţional deschis şi atractiv, la progrese în lupta împotriva corupţiei şi va promova concurenţa, a declarat, joi, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

“Acest proces va avea beneficii directe şi concrete, venind în sprijinul agendei de reforme a României şi încurajând funcţionarea unei pieţe echitabile, eficiente, deschise şi competitive. Procesul de aderare va contribui la asigurarea unui climat investiţional deschis şi atractiv în România, pentru susţinerea în continuare a creşterii economice, la realizarea de progrese suplimentare în lupta împotriva corupţiei şi la îmbunătăţirea eficienţei şi integrităţii companiilor deţinute de stat. De asemenea, va promova concurenţa şi neutralitatea concurenţială prin încurajarea eliminării reglementărilor care împiedică activitatea companiilor inovatoare şi va contribui la asigurarea unei concurenţe echitabile. Va asigura promovarea de politici adecvate pentru încurajarea practicilor de afaceri sustenabile şi reziliente, inclusiv în ceea ce priveşte lanţurile globale de aprovizionare din care România devine o parte din ce în ce mai importantă”, a spus Cormann, la evenimentul “Aderarea la OCDE-oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”.

De asemenea, a adăugat el, acest proces va ajuta Guvernul să intensifice investiţiile legate de infrastructura durabilă, punând bazele creşterii viitoare.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

“Beneficiile nu sunt unilaterale. Membrii OCDE şi Organizaţia în ansamblu au multe de câştigat dintr-o cooperare mai strânsă în materie de politici şi ca urmare a unei mai mari contribuţii din partea României”, a punctat Cormann.

Oficialul OCDE a subliniat că acest proces de aderare se bazează pe performanţa economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani, respectiv reducerea la jumătate a decalajului dintre PIB-ul pe cap de locuitor al României şi media OCDE, de la aproximativ 70% la aproximativ 35%.

“Investiţiile străine semnificative, progresele importante în reformele sistemului judiciar şi politica monetară prudentă au contribuit la acest succes până în prezent. Într-adevăr, s-au realizat deja multe lucruri, dar se poate face şi mai mult şi suntem încrezători că se vor face mai multe pentru ca România să îşi atingă întregul potenţial, creând şi mai multe oportunităţi pentru români şi pentru mediul de afaceri din România. Studiul economic pentru România al OCDE, lansat în 2022, constata că reformele suplimentare pot impulsiona şi mai mult creşterea economică şi pot crea premisele necesare ca mediul de afaceri şi cetăţenii să participe pe deplin şi să beneficieze de pe urma creşterii economice şi a dezvoltării. Avem convingerea că drumul României către aderarea la OCDE, va contribui la impulsionarea unora dintre aceste reforme care consolidează creşterea economică”, a afirmat secretarul general al OCDE.

Acesta a reamintit că în timpul vizitei premierului Nicolae Ciucă la OCDE, în decembrie 2022, România a depus Memorandumul iniţial, finalul primei etape a procesului de aderare şi urmează partea prin care se va confirma tehnic. Acest proces va implica 26 de comitete OCDE sectoriale, formate din experţi din fiecare dintre cele 38 de ţări membre OCDE şi Uniunea Europeană, “care vor efectua evaluări tehnice aprofundate”.

“Într-adevăr, aceste comitete vor întreprinde fiecare o evaluare aprofundată, evaluarea 360 grade a legislaţiei, politicilor şi practicilor existente în România, în raport cu instrumentele juridice şi cele mai bune politici şi practici ale OCDE. Standardele şi instrumentele OCDE acoperă aproape toate domeniile politicilor guvernamentale, de la politica agricolă, educaţie şi formare profesională, la guvernanţă, inovare şi fiscalitate”, a explicat Cormann.

Potrivit acestuia, decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu România şi alte cinci state: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru, a reprezentat un pas istoric pentru Organizaţie.

“În contextul actual, marcat de provocări economice şi geopolitice, cooperarea strânsă între state cu vederi similare este esenţială. Una dintre principalele modalităţi de sprijinire a unei strânse cooperări este alinierea la standardele şi bunele practici ale Organizaţiei. Este exact ceea ce procesul de aderare urmăreşte să realizeze pentru şi împreună cu România. Drumul României către aderarea la OCDE va fi benefic şi pentru Organizaţie, în sens mai larg, prin perspectiva unică şi expertiza pe care le aduce acest proces în activitatea noastră şi aşteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple. Suntem la începutul unui proces ambiţios care va oferi beneficii concrete pentru mediul de afaceri şi pentru toţi cetăţenii români. Este un proces care angajează întreaga societate”, a precizat Mathias Cormann.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: