Sectoarele în care a explodat numărul mediu de aplicări: plus de 273% pentru industria textilă. Cum se explică interesul extraordinar

masti protectie, industria textila Sursa foto: Techtex / Facebook

Industria textilă a înregistrat un plus de 273% al numărului de aplicări din partea celor care își caută de muncă, fiind urmată de training cu un plus de 130%, marketing / publicitate / PR, cu o creștere de 84% și de retail (+70%). Au scăzut, în schimb, industria lemnului, navală și aeronautică și industria agrară, arată datele transmise de platforma de recrutare eJobs.

Aproximativ 1,3 milioane de aplicări au fost înregistrate în luna februarie a acestui an, în creștere față de aceeași lună a anului trecut, când numărul total de aplicări a fost de 945.000.

Concret, anunțurile postate în cele patru industrii cu cea mai mare creștere de la un an la altul au strâns 1,1 milioane de aplicări, cele mai multe fiind însă, în cifre absolute, alocate joburilor din retail – unul dintre motive fiind că aceasta este și industria cu cele mai multe locuri noi de muncă postate în fiecare lună.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Totuși, atunci când vine vorba despre numărul mediu de aplicări / anunț aferente fiecărei industrii, angajatorii din sectorul textil conduc detașat, cu o medie de 1.082 de aplicări pentru fiecare anunț postat. Pentru retail, media este de 479 de aplicări / anunț, pentru training de 468, iar pentru marketing / publicitate / PR de 355 de aplicări. Asta în condițiile în care anul trecut industria textilă avea o medie de doar 290 de aplicări la fiecare anunț de angajare, trainingul 204 aplicări, iar marketing / publicitate / PR – 229. Chiar și retailul, campionul tradițional al angajărilor, primea în 2020 282 de aplicări, în medie / anunț, într-un context al pieței în care angajatorii cu greu găseau candidați pentru a ocupa pozițiile deschise.

„Poate părea surprinzătoare creșterea explozivă a acestor domenii, cu excepția retailului, însă ea vine ca o consecință a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an. Spre exemplu, creșterea cererii pentru măști de protecție și echipamente medicale a dus la o nevoie mai mare de angajați în fabricile care au astfel de linii de producție. Aici au venit mulți candidați care au dorit să se reprofileze, mulți dintre ei după luni de zile în care au încercat, dar nu au reușit să-și găsească un job în domeniile în care aveau experiență. În ceea ce privește marketingul, aici explicația stă în faptul că a crescut semnificativ numărul tinerilor care vor să se angajeze, iar acesta a fost dintotdeauna un domeniu preferat de ei. Similară este și situația din IT / telecom, unde avem 278 de aplicări medii / anunț, în creștere cu 35% față de 2020 – un alt sector care atrage tinerii”, declară Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România.

De partea cealaltă a clasamentului se află industria lemnului, unde numărul mediu de aplicări a scăzut cu 43% față de anul trecut, industria navală / aeronautică (-35%) sau agrară (-14%). Chiar și așa, în fiecare dintre aceste sectoare există, pentru fiecare anunț publicat, cel puțin 100 de aplicări.

Sursa foto: Techtex/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: