Șefa FMI avertizează asupra rivalității dintre SUA și China și consideră că tarifele impuse importurilor chinezești de administrația Trump sunt contraproductive

Kristalina Georgieva FMI Sursa foto: FMI

Șefa Fondului Monetar Internațional a avertizat cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru economia globală rivalitatea dintre China și Statele Unite, calificând în același timp drept contraproductive tarifele impuse importurilor chinezești sub conducerea președintelui de atunci, Donald Trump.

“S-ar putea să fim somnambuli într-o lume mai săracă și, drept urmare, mai puțin sigură”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un interviu publicat în Washington Post.

“Am trăit primul Război Rece de cealaltă parte a Cortinei de Fier. Și, da, este destul de frig acolo”, a declarat Georgieva, care s-a născut și a crescut în Bulgaria. “Și să mergem într-un al doilea război rece pentru o altă generație este… foarte iresponsabil”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Președintele Joe Biden nu a rezolvat încă problema politică cheie legată de tarifele vamale asupra produselor chinezești stabilite de predecesorul său, care i-au costat pe importatorii americani miliarde de dolari.

“Este important să ne gândim cu atenție la acțiuni și la ceea ce ar putea genera ca acțiuni de contracarare, pentru că odată ce ai dat drumul geniului din sticlă, este greu să îl pui la loc”, a spus Georgieva despre tarifele din epoca Trump.

Echipa lui Biden s-a luptat timp de luni de zile cu diverse modalități de a reduce costurile taxelor impuse importurilor chinezești, în timp ce încearcă să atenueze inflația.

Exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului i-au determinat pe oficialii administrației Biden să își recalibreze gândirea cu privire la eliminarea unor tarife sau eventuala impunere a altora Beijingului, au declarat în august pentru Reuters persoane familiare cu acest subiect.

Beijingul a organizat exerciții militare în acea lună, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, iar de atunci a continuat activitățile militare în apropiere.

Relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii s-au tensionat în ultimii ani din cauza unor probleme precum tarifele vamale, Taiwanul, proprietatea intelectuală, securitatea cibernetică, eliminarea autonomiei Hong Kong-ului și originile epidemiei de coronavirus, printre altele.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.