Șefa FMI avertizează că economia mondială se pregătește pentru ani de creștere lentă

Calcul economie contabilitate bani Sursa foto: Pixabay

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a avertizat că economia mondială se va confrunta cu ani de creștere lentă, iar perspectivele pe termen mediu sunt cele mai slabe din ultimii 30 de ani, scrie Financial Times.

Șefa FMI a declarat că economia mondială se va extinde cu o rată medie anuală de aproximativ 3% în următorii cinci ani. Cifra este cu mult sub prognoza medie de 3,8% din ultimele două decenii și marchează cea mai slabă proiecție de creștere pe termen mediu din 1990 încoace.

În deceniile care au trecut de atunci, globalizarea a contribuit la creșterea ratelor de creștere și la scoaterea din sărăcie a sute de milioane de oameni. Însă, având în vedere că protecționismul comercial este în creștere, iar marile piețe emergente, cum ar fi China, se așteaptă ca ritmul de expansiune economică globală să încetinească.

Subliniind o temă probabilă a reuniunilor de săptămâna viitoare, directorul general al fondului a declarat că principalele obstacole în calea creșterii sunt fragmentarea economică tot mai mare și tensiunile geopolitice.

Pentru trimestrele următoare, FMI susține apelurile OCDE și ale altor organizații internaționale pentru ca băncile centrale să mențină ratele ridicate ale dobânzilor. Georgieva a declarat că înfrângerea inflației este o bază vitală pentru o performanță economică mai bună pe termen mediu.

Falimentul Silicon Valley Bank și al Credit Suisse „a scos la iveală eșecuri în gestionarea riscurilor la anumite bănci, precum și deficiențe în materie de supraveghere”, a spus Kristalina Georgieva, dar a adăugat că „factorii de decizie politică au fost remarcabil de rapizi și cuprinzători în acțiunile lor din ultimele săptămâni”.

Instabilitatea financiară suplimentară ar trebui să fie abordată prin oferirea de către băncile centrale de lichidități ample băncilor care se confruntă cu dificultăți de finanțare, a spus ea. Însă, dacă turbulențele se agravează, ea a recunoscut că autoritățile monetare ar putea fi nevoite să renunțe la această poziție și să reducă ratele.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, băncile centrale s-ar confrunta cu „compromisuri dificile între obiectivele lor privind inflația și stabilitatea financiară și utilizarea instrumentelor respective”, a spus ea.

Georgieva a indicat că cele mai recente previziuni de creștere ale FMI, publicate săptămâna viitoare, vor fi puțin schimbate față de cele din ianuarie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *