Șefii companiilor americane iau calcul o săptămână de lucru de patru zile sau cu o zi scurtă, în condițiile în care se tem de suprasolicitarea angajaților

it soft birouri calculatoare Foto: Life is Hard

Aproape o treime (30%) din marile companii americane explorează noi schimbări ale programului de lucru, cum ar fi săptămâna de lucru de patru zile sau de patru zile și jumătate, potrivit unui sondaj KPMG realizat în rândul directorilor executivi și publicat săptămâna aceasta, scrie CNN.

Constatările arată cum unii directori caută modalități de a atrage și de a păstra talentele pe o piață a locurilor de muncă unde mulți angajați se simt suprasolicitați și prost plătiți.

“Cu toții ne străduim să ne dăm seama ce este optim și vom continua să experimentăm și să schimbăm”, a declarat Paul Knopp, președinte și CEO al KPMG US, într-un interviu acordat CNN.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mulți lucrători spun că le-ar plăcea o săptămână de lucru mai scurtă.

Un procentaj de 77% dintre lucrătorii americani au declarat că o săptămână de lucru de patru zile și 40 de ore ar avea un impact pozitiv asupra bunăstării lor, potrivit unui sondaj Gallup publicat în noiembrie. Printre aceștia se numără 46% care au spus că ar avea un efect “extrem de pozitiv”.

Vestea bună pentru lucrători este că unele studii privind săptămâna de lucru de patru zile în Statele Unite și Europa au constatat rezultate pozitive pentru bunăstarea și productivitatea lucrătorilor.

Cu toate acestea, Knopp a declarat că ar fi prematur să se spună definitiv că această abordare câștigă teren.

“Este mult prea devreme pentru a declara că săptămâna de lucru de patru zile face parte din viitor. Este încă în faza de experimentare”, a spus el.

Directorii executivi încă încearcă să înțeleagă cum ar funcționa o astfel de abordare, cum ar avea un impact asupra sănătății mentale și fizice a angajaților și dacă ar conduce la reducerea costurilor prin crearea unor medii mai sănătoase.

Unele companii care au experimentat săptămânile de lucru mai scurte rămân la această idee.

În Regatul Unit, marea majoritate a companiilor care au luat parte la cel mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de patru zile încă îi lăsau pe angajați să lucreze o săptămână mai scurtă un an mai târziu. Mai mult de jumătate dintre ele au făcut chiar și o schimbare permanentă.

Va scurta IA săptămâna de lucru?

Desigur, o săptămână de lucru mai scurtă s-ar putea să nu funcționeze peste tot.

Knopp a spus că, deși o săptămână de lucru de patru zile ar putea avea sens în finanțe, marketing și în unele alte locuri de muncă de birou, s-ar putea să nu aibă sens în industrii precum cea a sănătății, unde există o lipsă de forță de muncă.

“Părerea mea este că o săptămână de lucru de patru zile pe scară largă ar putea fi la câțiva ani distanță – dacă va fi vreodată”, a spus el. “Veți vedea companii care vor experimenta în liniște cu ea, dar eu personal nu prevăd o adoptare pe scară largă în următorii doi ani”.

Cu toate acestea, Knopp a declarat că inteligența artificială ar putea permite șefilor să adopte săptămâni de lucru mai scurte, deoarece tehnologia ar trebui să îi facă pe lucrători mai eficienți.

Nu numai că inteligența artificială poate automatiza sarcini banale și de rutină, cum ar fi construirea de prezentări, redactarea de e-mailuri și scrierea de rapoarte, dar în viitor va deveni mai bună la activități și mai complexe.

“Este posibil ca IA generativă să facă săptămâna de lucru de patru zile mai realistă”, a declarat Knopp.

De fapt, sondajul KPMG a constatat că 61% dintre directorii executivi din SUA încurajează angajații să folosească AI generativă pentru a automatiza sarcinile banale, pentru a scăpa de stres și pentru a-și gestiona volumul de muncă.

“Hibridul este aici pentru a rămâne”

Și, într-o victorie pentru lucrători, se pare că șefii își reduc cererile de revenire a lucrătorilor la munca cu normă întreagă la birou.

Doar 34% dintre directorii executivi din SUA chestionați de KPMG au declarat că își imaginează că angajații corporativi care în mod tradițional se aflau la birou vor reveni la locul de muncă fizic în următorii trei ani. Acest procent a scăzut de la 62% în urmă cu doar un an.

În schimb, 46% dintre directorii executivi văd aceste roluri ca fiind hibride (în creștere de la 34% în 2023), iar 3% se așteaptă ca acestea să fie complet la distanță, a precizat KPMG.

“Opiniile angajaților nu s-au schimbat. Ei vor mai multă flexibilitate. Acum există o mai mare recunoaștere din partea directorilor executivi că hibridul este aici pentru a rămâne”, a spus Knopp.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: