Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie: Guvernele europene au luat multe decizii corecte, dar au avut și noroc/ Posibile deficite de energie în iarna viitoare

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a avertizat cu privire la posibile deficite de energie în iarna viitoare, deoarece volumul de gaze naturale lichefiate (GNL) care va ajunge pe piaţă va fi relativ puţin, în timp ce consumul Chinei va creşte în acest an, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Guvernele europene au luat multe decizii corecte în ultimul an pentru a asigura aprovizionarea cu energie, cum ar fi construirea mai multor terminale GNL pentru a înlocui livrările de gaze ruseşti prin conducte, a declarat Birol pentru Reuters, în marja Conferinţei anuale de securitate de la München de sâmbătă.

Dar au avut şi noroc, a spus el, cu o iarnă blândă care a redus cererea, în timp ce slăbiciunea economică din China a dus la prima scădere a consumului de acolo din ultimii 40 de ani.

“Pentru iarna aceasta este corect să spunem că am scăpat. Dacă nu sunt surprize de ultimă oră, ar trebui să trecem… poate cu nişte vânătăi pe ici pe colo”, a spus Birol.

”Dar întrebarea este… ce se va întâmpla iarna viitoare?”

În acest an sunt aşteptate încă 23 de miliarde de metri cubi (bcm) de GNL, a spus Birol, adăugând că, chiar şi cu o mică creştere a producţiei economice, pe măsură ce restricţiile pandemiei se uşurează, China ar înghiţi probabil 80% din gazele suplimentare.

”Chiar dacă avem suficiente terminale de import de GNL, s-ar putea să nu fie suficiente gaze de importat şi, prin urmare, nu va fi uşor iarna viitoare pentru Europa”, a spus el, menţionând că probabil că acest lucru ar creşte din nou preţurile.

”Nu este corect să fim relaxaţi, nu este corect să sărbătorim acum”.

Chiar şi cu un impuls reînnoit de a dezvolta noi zăcăminte de gaze, ar trebui să treacă ani înainte ca acestea să vină în funcţiune, a spus el. Prin urmare, gospodăriile şi firmele trebuie să continue eforturile de reducere a consumului de gaze, în timp ce producţia de energie regenerabilă trebuie să se extindă mai rapid, a spus el.

Klaus Mueller, şeful agenţiei germane pentru reţele, care reglementează pieţele de gaze şi energie electrică, a spus duminică, într-un interviu pentru Deutschlandfunk, că nu poate exclude posibile deficite de gaze în iarna viitoare, mai ales că Germania va trebui să umple depozitele fără gaze ruseşti.

”O putem gestiona, dar va trebui să facem cu adevărat un efort mare”, a spus el, adăugând că ar fi bine să nu lăsăm nivelurile de stocare să scadă prea mult sub actualul 71,52%.

În interviu, Birol a avertizat, de asemenea, ţările care au decis să renunţe treptat la energia nucleară să reconsidere dacă acesta este cel mai bun moment pentru a face acest lucru, spunând că extinderea temporară a funcţionării ultimelor centrale nucleare ale Germaniei până în aprilie, de exemplu, a fost un pas în direcţia bună.

”Avem nevoie de toate sursele de energie care să ne ajute pentru iarna viitoare”, a spus el.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *