Șeful patronatelor din Construcții: „Necesarul automatizării, robotizării, inovării este din ce în ce mai mare / Vom avea probleme din cauza lipsei de forță de muncă”

Bucuresti santier Inquam Photos George Călin Foto Inquam Photos / George Călin

Infrastructura din domeniul construcţiilor cunoaşte o dezvoltare destul de amplă în România, dar principalele probleme apar din cauza lipsei forţei de muncă, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Clusterului TEC şi liderul Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, citat de Agerpres. Acesta a mai subliniat că și acest domeniu va trebui să se automatizeze.

„În construcţii, necesarul automatizării, robotizării, inovării este din ce în ce mai mare. Foarte multe proiecte se doresc a fi dezvoltate în sistemul Green Deal, într-o colaborare cât mai strânsă cu celelalte domenii, astfel încât targetul este protejarea naturii, de a conserva pe cât posibil resursele naturale şi, totodată, acela de a deranja cât mai puţin mediul ambiental. Acest fenomen al automatizării, robotizării şi digitalizării în construcţii va aduce un confort mult sporit umanităţii şi nu numai. În România avem de-a face cu o dezvoltare destul de amplă a infrastructurii a tuturor componentelor ce ţin de construcţii, fie că vorbim de autostrăzi, drumuri, fie că vorbim de clădiri, monumente, reabilitarea clădirilor. Orice fel de construcţie în România este în plină efervescenţă. Vom avea destul de multe probleme, în primul şi în primul rând, din cauza lipsei forţei de muncă. Există, însă, o soluţie destul de bună prin aplicarea de proiecte de modernizare a domeniului, astfel încât necesarul unei forţe de muncă excesive şi necalificate să fie înlocuit de o forţă de muncă mai redusă, însă mult mai bine calificată”, a susţinut Erbaşu, marţi, într-o conferinţă de specialitate organizată de Clusterul TEC.

Acesta a adăugat că ar putea fi vorba despre „mii, poate zeci de mii de specialişti capabili să introducă acele concepte de automatizare, digitalizare şi robotizare în domeniul construcţiilor”.

Clusterul Technology Enabled Construction (TEC) reuneşte companii, universităţi şi parteneri sociali din sectorul construcţiilor. Potrivit inițiatorilor, parteneriatul are ca obiectiv principal accelerarea standardizării şi a digitalizării industriei pe întregul lanţ valoric, pentru a îmbunătăţi serviciile şi produsele din sectorul construcţiilor, unul dintre cele mai slab digitalizate din Uniunea Europeană (UE).

Foto Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *