Şeful Siemens Gamesa, Andreas Nauen, a avertizat miercuri că o cursă de un deceniu pentru reducerea costurilor de producere a energiei eoliene nu poate continua, deoarece ar reduce capacitatea financiară a producătorilor de turbine de a continua să investească în noi tehnologii, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.
Un boom al investiţiilor în energia verde pentru a încetini schimbările climatice a contribuit la scăderea costului energiei eoliene la un nivel în care aceasta poate concura cu combustibilii fosili precum cărbunele şi gazele naturale.
“Ceea ce am realizat în mod clar este că energia eoliană este acum mai ieftină decât orice altceva. Dar cred că nu ar trebui să o facem prea ieftină”, a declarat directorul executiv Andreas Nauen.
În Europa, energia eoliană şi solară sunt în prezent semnificativ mai ieftine decât cărbunele, gazul natural şi energia nucleară, potrivit cercetărilor Bernstein.
Cererea de turbine eoliene este la un nivel record, determinată de tranziţia ecologică, dar preţurile mai scăzute şi concurenţa sporită au redus marjele.
”Probabil că am mers prea departe”, a spus Nauen.
Capacitatea industriei de a continua să investească în noi tehnologii şi fabrici va fi redusă dacă eforturile de reducere a costurilor energiei eoliene continuă în acelaşi ritm, a adăugat el.
Marjele de exploatare ale producătorilor de turbine eoliene sunt, de asemenea, constrânse de costurile în creştere, ca urmare a crizei legată de ofertă şi a preţurilor ridicate ale materiilor prime, cum ar fi oţelul.
Atât Siemens Gamesa, cât şi principalul său rival Vestas au declarat că au reuşit să transfere o parte din costurile mai mari către clienţi, ceea ce probabil se va reflecta în preţuri mai mari la licitaţii şi acorduri de cumpărare a energiei în timp.
La începutul acestei luni, Vestas şi-a redus previziunile pentru 2021 pentru a doua oară în acest an, iar acum se aşteaptă la o marjă de profit operaţional de 4% faţă de 5-7% anterior, foarte departe de ţinta pe termen lung, a unei marje de 10%.
Siemens Gamesa a amânat, de asemenea, termenul la care se aşteaptă să-şi atingă ţinta unei marje pe termen lung de 8-10% până în 2024 sau 2025, de la 2023.
Guvernele din întreaga lume elimină treptat subvenţiile generoase acordate proiectelor eoliene, optează pentru licitaţii contractuale mai competitive şi favorizează dezvoltatorii de proiecte care depun cele mai mici oferte.
”Trebuie să schimbăm sistemele de licitaţie în viitor”, a spus Nauen. El a sugerat că ar trebui luate în considerare criterii precum crearea locală de locuri de muncă în loc să se concentreze doar pe preţ.