Bulgaria a ajuns, aproape senzațional, în fruntea clasamentului cu privire la creditarea gospodăriilor în întreaga Europă. Bulgaria a avut cele mai mici rate ipotecare de pe continent în 2023, potrivit unui nou studiu al celebrei companii Deloitte. Spre comparație, în Polonia, România şi Ungaria, dobânzile în 2023 au fost de peste 7%, scrie Sega, potrivit Rador Radio România.
Rata medie a dobânzilor pentru cetățenii bulgari la împrumuturile acordate anul trecut a fost de doar 2,58 la sută. Spre comparație, polonezii au plătit în medie 8,08% la creditele ipotecare, românii – 7,70%, ungurii – 7,40%. În Serbia și Republica Cehă, pot visa doar la dobânzile din Bulgaria – și ei au raportat niveluri destul de ridicate de 6,76% și 5,90%. De credite ipotecare ieftine s-a bucurat anul trecut Belgia (rată medie a dobânzii 3,33%), Croația (3,26%) și Spania (3,45%).
Autorii studiului notează că situaţia în Europa este destul de pestriță și nu oferă o explicație pentru fenomenul bulgar. Ei notează doar că piața de credit din fiecare țară depinde de un cumul de factori – accesibilitatea locuințelor, nivelul de îndatorare al gospodăriilor, cunoştinţele financiare ale populației etc.
De altfel, dobânzile scăzute la credite în Bulgaria sunt adesea subiect de analize și comentarii. Motivul principal este că veniturile sunt în creștere, mai ales în anumite sectoare, bulgarul de rând încă nu își investește banii în acțiuni, cote de participare, în fonduri mutuale, asigurări voluntare și așa mai departe, ci preferă să „îi pună în siguranță” într-o bancă.
Debordând de bani, băncile încearcă, la rândul lor, să îi pună în circulaţie, oferind împrumuturi ieftine. Și având în vedere că investiția preferată a bulgarului de nivel mediu este în locuințe (apartament, casă, vilă) și ratele dobânzilor la împrumuturi sunt fără precedent de mici; observăm celălalt fenomen bulgăresc – oamenii iau credite, cumpără proprietăți și prețurile de pe piața imobiliară nu încetează să crească – în pofida tuturor avertismentelor de „supraîncălzire” periculoasă și de a "umflare" a preţurilor până la explozie.
În Europa și în Bulgaria
Este de remarcat faptul că și în 2024 continuă creşterea prețurilor la apartamente, case, curți, garaje în Bulgaria – în sincron cu creșterea economiilor la bănci și cu dobânzile încă scăzute la credite. În același timp, în alte țări din Europa, evenimentele de pe piața imobiliară sunt complet diferite. Germania, de exemplu, se luptă cu o criză și cu scăderea prețurilor. În Portugalia, România, Danemarca, Austria are loc o creștere serioasă a dobânzilor la creditele ipotecare.