Senatul a adoptat proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă prin care producătorii sunt obligaţi să vândă energia la 450 lei/Mwh

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege cpentru aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede măsuri temporare privind achiziţionarea energiei electrice în sistem centralizat (OPCOM), în care producătorii sunt obligaţi să vândă energia la 450 de lei/Mwh, pentru a stabiliza preţul, scrie News.ro.

Proiectul de lege are ca obiect instituirea unor măsuri temporare, în vederea limitării veniturilor obţinute de producătorii de energie electrică, în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată de energie electrică, în care preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia, prin intermediul acestui mecanism este de 450 lei/Mwh. În acelaşi timp achizitorul unic vinde cantităţile de energie electrică cumpărare furnizorilor de energie electrică care au încheiat contracte cu clienţi finali operatorului de transport şi de sistem de energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, cu obligaţia transmiterii OPCOM şi/sau Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., după caz, a situaţiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM.

Astfel, este prevăzută organizarea de către OPCOM a unei proceduri anuale de achiziţie în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE şi câte o procedură de achiziţie lunară, care are drept scop suplimentarea cantităţilor de energie electrică vândute/cumpărate luna în cadrul procedurii anuale.

Totodată, este preconizată modificarea, completarea şi abrograrea unor prevederi din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022.

Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul decizional va fi al Camerei Deputaţilor.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *