Senatul a eliminat obligația prosumatorilor de a-și instala baterii de stocare

Baterii stocare Tesla Group

Comisiile reunite pentru Energie și Economică din Senat au eliminat obligația prosumatorilor de a-și instala baterii de stocare, în conformitate cu amendamentul depus de deputata USR Cristina Prună și senatorul USR Cristian Bordei.

Deputata USR Cristina Prună argumentează că ordonanța Guvernului nu numai că nu rezolva problema dezechilibrelor din rețeaua energetică, dar avea potențialul de a conduce la reducerea producției de energie electrică din surse regenerabile din România. Țara noastră are nevoie de o capacitate de stocare de până la 4.000 MW funcțională până la 12 ore, conform estimărilor Transelectrica. Această capacitate nu poate fi asigurată prin efortul financiar al prosumatorilor, ci prin investiții în capacități mari de stocare, afirmă Prună.

„Mă bucur că senatorii din toate partidele politice și-au însușit amendamentul USR de eliminare a obligativității stocării pentru prosumatori. Obligativitatea nu rezolva problema dezechilibrelor din rețea, ci mai ales descuraja producția. Avem nevoie de investiții masive în capacități de stocare prin politici publice de încurajare a marilor investiții în domeniu. Pasarea problemei stocării în sarcina prosumatorilor era o falsă soluție. Cheia stă în modernizarea rețelelor, în impulsionarea infrastructurii de producție și stocare și în crearea unui sistem de echilibrare eficient. Statul trebuie să înceteze să mai fie dușmanul prosumatorilor în condițiile în care acest sector a adus în ultimii ani principalul aport la creșterea capacităților de producție de energie din România”, a declarat Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

La rândul său, senatorul USR Cristian Bordei, membru al Comisiei pentru energie din Senat, spune că decizia de a se renunța la cerința instalării de către prosumatori a bateriilor de stocare reprezintă un gest de normalitate economică: „Corelația dintre noile puteri instalate de prosumatori în producția de energie solară și nevoia de stocare, precum și capacitatea de preluare a rețelelor trebuia gândită de la bun început într-un mod coerent și unitar de Guvernul PSD-PNL. Acum, când din cauza dezvoltării haotice au apărut în mod inevitabil probleme de funcționare a sistemului energetic, Guvernul PSD-PNL ar fi vrut să rezolve situația la fel de bezmetic, aruncând sarcina stocării în mod obligatoriu pe spinarea prosumatorilor, inclusiv retroactiv. Or, eliminarea acestor prevederi abuzive este un gest de logică și normalitate economică”.

În 2023 au fost date în funcțiune capacități de producție de 624 MW, la care cei care au devenit prosumatori au adăugat o capacitate aproape dublă, de peste 1.000 MW. Prin eliminarea unor bariere birocratice inutile și costisitoare, se încurajează producția de energie din surse regenerabile, contribuind activ la protejarea mediului și la reducerea emisiilor de carbon.

Context. Amintim că, în iunie, Parlamentul a adoptat un amendament propus de PSD prin care prosumatorii existenți sau care doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, vor fi nevoiți să-și monteze instalații de stocare a energiei.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că obligația impusă prosumatorilor existenți reprezintă o abordare abuzivă, iar decizia a fost luată pe ultima sută de metri, fără nicio dezbatere reală. „Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenti sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, afirmă acesta.

Potrivit acestuia, există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare.

Asociația Energia Inteligentă a reclamat că măsura „bagă din nou mâna în buzunarul românului”.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) critică afirmă că modificarea a fost făcută fără dezbatere și comunicare și că legalizează două lucruri distincte:

  • Descurajarea prosumatorilor din România prin obligativitatea stocării de energie.
  • Aplicarea prevederilor privind stocarea și pentru prosumatorii deja aprobați, ceea ce face ca această lege să aibă un caracter retroactiv.
  • Limitarea injectării în rețea a surplusului sistemelor fotovoltaice si conditionarea de stocare, care ar fi fost în sarcina operatorilor de rețea.

APCE afirmă că legea aprobată în regim de urgență obligă prosumatorii să renunțe la injectarea surplusului în rețea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.