Serviciul secret al Poliției Române își reface sediul în zona Răzoare din București, devenită un pol al structurilor de forță. Investiție de circa 22 milioane de euro

Sediul DGPI Sediul DGPI / Captură Google Maps

Direcția Generală Protecție Internă, serviciul de informații al Poliției Române, va avea un sediu nou în intersecția Răzoare, strada Răzoare nr. 5, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică.

Tot aici este acum sediul central al Direcției, însă într-o clădire veche de un secol, cu o suprafață desfășurată de 4.500 mp, situată în Intrarea Răzoare 5, despre care Nota de Fundamentare spune că este vulnerabilă la cutremure.

În aceeași zonă se află deja sediul Serviciului de Protecție și Pază (investiție de 40 de milioane euro), sediul Poliției de Frontieră (20 de milioane euro) și foarte aproape de viitorul spital SRI Agrippa Ionescu – investiție de 100 milioane euro.

La doar câțiva zeci de metri de Răzoare, chiar la intrarea în Drumul Taberei, se află sediile Statului Major al Forțelor Terestre MApN, Comandamentului Informațiilor și Comunicațiilor MApN, Resurselor Umane ale Armatei, Centrului Farmaceutic București al Armatei.

Practic, zona Răzoare din Capitală, aflată foarte aproape de Palatul Cotroceni, se transformă într-un pol imobiliar pentru instituțiile de forță ale statului român.

Zona este extrem de atractivă și pentru investitorii privați. De la Răzoare, pe Trafic Greu, se derulează proiecte rezidențiale și de birouri de sute de milioane de euro, pe terenurile fostelor fabrici Ventilatorul, Titan Mar și Marmosim, fiind implicați fondul One United și omul de afaceri Adriean Videanu, proprietarul Titan Mar. Mai multe blocuri cu locuințe de lux, Cortin Academy, au fost deja ridicate la Răzoare, imediat lângă celebrul restaurant Golden Blitz.

“Singura explicație logică pentru care atâtea instituții de forță își grupează sediile în același loc, în ciuda unei aglomerări fanatstice , din punct de vedere imobiliar și de trafic, a Intersecției Răzoare este că vor să fie aproape unele de altele. STS, MApN, SPP, Frontiera, sunt deja acolo. Mai contează, probabil, și proximitatea Palatului Cotroceni, dar și distanța relative scurtă până la zona Unirii, unde sunt majoritatea ministerelor, a declarat pentru Economedia.ro Laurențiu Duică, Senior Vice-President la societatea canadiană de consultanță în domeniul imobiliarelor Avison Young.

Revenind la sediul DGPI, construcția acestuia este consfințită printr-un proiect de OUG. ECONOMEDIA.RO a consultat Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ, din care reiese că Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, este instituția care va construi, pentru MAI, sediul DGPI. 108 milioane de lei (circa 22 milioane de euro) este valoarea investiției, din care contribuția MDLPA este de 104 milioane, doar 4 milioane plătind MAI. Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 15.600 mp (de patru ori mai mare decât a actualului sediu), demisol, parter, mezanin și 5 etaje. Construcția va dura 2 ani, de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor cu firma desemnată câștigătoare a contractului.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investiției sunt: ” •asigurarea unor condiții de lucru pentru personalul Direcției Generale de Protecție Internă la standarde europene, în acord cu cerințele și normativele în vigoare privind securitatea națională, securitate informațiilor, precum și a asigurării unui cadru de lucru adaptat din punct de vedere al tehnologiei disponibilă pe piață, corelat cu regimul structurii și nevoia de dezvoltare și de adaptate la potențialul real al instituției; •           Desfășurarea activităților specifice Direcției Generale de Protecție Internă în bune condiții prin asigurarea unor spații corespunzătoare, fără a pune în pericol integritatea informațiilor secrete de stat, coroborat cu situația actuală din amplasament; •Contribuția la dezvoltarea unui cadru urbanistic coerent prin participarea volumetrică la constituirea unei imagini urbane de calitate a zonei din care face parte”.

Sediul DGPI / Captură Google Maps

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *