Sfârșitul boom-ului imobiliar. Germania a înregistrat cea mai mare scădere a prețurilor locuințelor din ultimele decenii

casa bani locuinta

Prețurile locuințelor din Germania au suferit în a doua jumătate a anului 2022 cea mai mare scădere de șase luni din ultimii 20 de ani, subliniind modul în care o creștere fără precedent a ratelor dobânzilor a pus capăt brusc boom-ului de un deceniu de pe cea mai mare piață imobiliară din Europa, scrie Financial Times.

Asociația băncilor germane de obligațiuni de tip Pfandbrief (VDP), care colectează date de la 700 de instituții de credit, a declarat că prețurile proprietăților rezidențiale au scăzut cu 1,8% în trimestrul al patrulea, comparativ cu trimestrul anterior. Scăderea cumulată de 2,5% înregistrată în ultimele șase luni ale anului 2022 a fost cea mai mare de când VDP a început să colecteze aceste date în 2003.

Costurile mai mari ale împrumuturilor îi descurajează pe mulți europeni să cumpere o casă, ceea ce duce la o scădere bruscă a cererii de credite ipotecare, ceea ce duce la scăderea prețurilor și la creșterea costurilor de închiriere. Prețurile proprietăților comerciale scad și mai rapid în Germania și în mare parte din Europa, în timp ce construcția de noi case, birouri și magazine este, de asemenea, în scădere puternică.

Prețurile locuințelor au crescut vertiginos în ultimii 10 ani în mare parte din Europa. În Germania, acestea au crescut cu peste 60% doar în ultimii șapte ani. Însă piața imobiliară din regiune a intrat în regres de când Banca Centrală Europeană a început să majoreze ratele dobânzilor în vara anului trecut pentru a combate inflația record determinată de invazia Rusiei în Ucraina.

„Lunga dinamică de creștere a prețurilor de pe piața imobiliară germană a ajuns la final”, a declarat șeful VDP, Jens Tolckmitt. „Ne așteptăm la continuarea scăderilor moderate pe piața generală în următoarele trimestre”.

Scăderea din trimestrul al patrulea în Germania a urmat unei scăderi de 0,8% între trimestrele al doilea și al treilea, care a fost primul declin al prețurilor locuințelor din Germania înregistrat de bănci din 2010 încoace.

Datele VDP au arătat un declin continuu al proprietăților nerezidențiale în ultimele șase luni, prețurile imobilelor comerciale scăzând cu 5%, iar cele ale proprietăților de retail cu 8%.

În ultimele luni au avut loc scăderi și mai mari ale prețurilor medii ale locuințelor din alte țări europene, deși piața imobiliară din UE în ansamblu a înregistrat totuși o creștere de 0,9% între al doilea și al treilea trimestru – cele mai recente date disponibile de la Eurostat, agenția de statistică a UE.

Prețurile locuințelor din Suedia au scăzut cu 13% între vârful atins în urmă cu un an și luna decembrie, potrivit Nordea. Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut luna trecută cu 5,7% față de vârful atins în august, potrivit furnizorului de credite ipotecare Nationwide, în timp ce prețurile locuințelor din Olanda au scăzut cu 4,5% în decembrie față de vârful atins în iulie.

Cu toate acestea, bancherii sunt încrezători că, chiar dacă prețurile locuințelor din Germania vor scădea cu până la 15%, acest lucru nu va cauza prea multe tensiuni pentru sistemul financiar sau pentru gospodării, deoarece maturitatea medie a unui credit ipotecar german este de aproximativ 14 ani. „Nimic nu se schimbă cu adevărat pentru creditele ipotecare existente”, a declarat Tolckmitt. „Chiar și pentru ipotecile care ajung la scadență în acest an, acestea vor plăti o rată similară cu cea din momentul în care au contractat ipoteca în urmă cu peste 10 ani.”

„Asistăm la un declin brusc pentru piața imobiliară germană sau doar la o scădere treptată?”, a declarat Jochen Möbert, economist la Deutsche Bank. „Sunt mai degrabă în favoarea celei din urmă variante, deoarece lipsa de locuințe se va agrava pe măsură ce populația crește.”

El a prezis că mai puțin de 250.000 de apartamente vor fi construite în Germania în acest an, cu aproape o cincime mai puțin decât în 2020 și mult sub ținta guvernului de 400.000.

Săptămâna trecută, BCE a majorat dobânda la depozite cu o jumătate de punct procentual, până la 2,5%, și a declarat că intenționează să o majoreze din nou cu o sumă similară luna viitoare, ceea ce ar duce costurile de împrumut din zona euro la cel mai ridicat nivel de la criza financiară din 2008.

Băncile au reacționat prin creșterea bruscă a ratelor la creditele ipotecare germane medii noi, de la sub 1% la aproape 4%. Lucie Lotzkat, managing partner la agențiile imobiliare germane Von Poll Immobilien, a declarat: „Finanțarea imobiliară cu capital ridicat era încă în jur de 0,8% în urmă cu un an, iar astăzi se situează între 3,5% și 3,8%.”

Cererea de credite ipotecare în zona euro a scăzut în cel mai rapid ritm înregistrat la începutul acestui an, în condițiile în care băncile din Germania, Franța, Italia și Spania și-au înăsprit condițiile de creditare, potrivit unui sondaj realizat de BCE în rândul creditorilor și publicat săptămâna trecută.

Foto: Mudretsov Oleksandr/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *