Sierra Madre, mărul discordiei dintre Beijing și Manila: De ce îi pasă Chinei de o epavă ruginită din mijlocul mării?

CCGV_5201_Shadowing_of_BRP_Malapascua Sursa foto: Wikimedia Commons/Philippine Coast Guard

China și Filipine au încheiat un acord provizoriu care permite aprovizionarea navei Sierra Madre, o epavă din Al Doilea Război Mondial eșuată pe un recif din Marea Chinei de Sud, o zonă cu dispută teritorială semnificativă, transmite The Washington Post.

Acordul urmărește să reducă tensiunile care au dus la ciocniri agresive între navele chineze și filipineze în ultimele luni. Ambele națiuni recunosc necesitatea de a gestiona diferențele în mod pașnic, iar acordul îi permite Manilei să livreze provizii navei, care servește ca un post naval pe care sunt staționate trupe.

Pretențiile extinse ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud, ilustrate de „linia în zece puncte”, se suprapun cu apele teritoriale ale Filipinelor, în special în jurul recifului Second Thomas Shoal, unde este staționată epava Sierra Madre. O decizie a ONU din 2016 a favorizat Filipinele, declarând nelegitime pretențiile Chinei, dar Beijingul respinge acest verdict.

În partea de jos a hărții poate fi văzută „linia celor zece puncte” din Marea Chinei de Sud.

Sierra Madre, eșuată deliberat de Filipine în 1999, servește ca simbol al pretențiilor filipinezilor. China vede misiunile de aprovizionare, mai ales cele care implică materiale de construcție, ca provocări. Filipinezii ar fi consolidat nava, operațiune care încalcă, potrivit Beijingului, un acord nescris din era fostului președinte Rodrigo Duterte. Oficialii actuali din Filipine neagă existența acordului.

Interesul Chinei pentru reciful Second Thomas Shoal este bazat pe strategia sa mai largă de a menține suveranitatea teritorială și de a contracara influența percepută a SUA în regiune. Experții sugerează că acțiunile Chinei testează și angajamentul SUA față de aliații săi regionali, în special Filipine.

Din punct de vedere strategic, Marea Chinei de Sud este crucială pentru China. În caz de conflict, SUA și aliații săi ar putea impune lejer o blocadă în zonă, care ar face imposibile exporturile chineze pe mare, afectând grav țara din punct de vedere economic.

Totodată, Beijingul care urmărește să-și extindă influența în Pacific, provocând dominația SUA. China a militarizat diverse recife, transformându-le în insule artificiale cu instalații militare. Această militarizare permite Beijingului să monitorizeze și să controleze activitățile din întreaga mare, consolidându-și pretențiile teritoriale.

Ambițiile mai largi ale Chinei includ stabilirea dominației în Marea Chinei de Sud pentru a contracara ceea ce percepe ca o amenințare de securitate în creștere din partea SUA și a aliaților săi. Această poziționare strategică este esențială pentru obiectivul pe termen lung al Chinei de a-și extinde influența în regiunea Asia-Pacific.

Povestea, pe scurt, a navei Sierra Madre

Sursa foto: Wikimedia Commons/Ed Pietzuch

BRP Sierra Madre este o navă de desant marin din clasa LST-542 aflată în serviciu activ în Marina Filipineză, chiar dacă este eșuată

Cunoscută inițial ca USS LST-821 și redenumită apoi USS Harnett County, nava a fost construită pentru Marina Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vasul a fost activ în Al Doilea Război Mondial și în Războiul din Vietnam. Ulterior, Harnett County a fost transferată Vietnamului de Sud, care a numit-o RVNS My Tho.

După Războiul din Vietnam, nava a fost transferată marinei filipineze, care a numit-o BRP Sierra Madre.