Sindicate: Înlocuirea cu zeci de capacități pe cărbune cu energie regenerabilă a produs criza din energie

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Explozia preţurilor la energie este cauzată de lipsa de energie, după ce statul a închis din 2008 şi până în acest an zeci de capacităţi de producţie, fără să le înlocuiască, transmit marţi reprezentanții Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „UNIVERS” şi de ai Federaţiei Naţionale Mine Energie, scrie Agerpres.

„Explozia preţurilor la energie este explicată de politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european. (…) Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a făcut posibile aceste facturi: lipsa de energie. Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care funcţionează în baza curbei de sarcină şi s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcţie de vânt şi soare”, se precizează în comunicat.

Spre deosebire de statele UE, România nu a înlocuit capacităţile scoase din uz, cu toate că este unul din cei mai mici poluatori europeni.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Politicienii, în frunte cu preşedintele, şi-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa. Doar că spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor scoase din uz. (…) România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. În 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depăşind cu mult ţinta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuţia României la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an. (…) Mai bine ca noi stau doar Finlanda şi Estonia. Poluăm de 10 ori mai puţin ca Germania, de 7,4 ori mai puţin decât Franţa, de 4,5 ori mai puţin decât Polonia, la nivel statal”, arată cele două organizaţii sindicale.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „UNIVERS” şi de Federaţia Naţională Mine Energie subliniază că energia din surse regenerabile trebuie să fie complementară energiei din cărbune şi din surse nucleare, nu să o înlocuiască.

„Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniştri nepricepuţi care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca şi cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mâncare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învaţă la şcoală. Doar cărbunele şi energia nucleară funcţionează şi noaptea şi fără vânt şi la -20 de grade şi pe secetă (…). Cu 26% energie regenerabilă am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franţei (19,1)%, Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia şi Grecia au 300 de zile cu soare pe an, faţă de 170 în România”, transmit asociațiile.

Cele două sindicate solicită implicarea imediată a Guvernului şi a CSAT pentru stoparea acestei crize false şi anchetarea celor vinovaţi de situaţia în care românii plătesc cel mai scump curent şi gaz din Europa.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate “UNIVERS” şi Federaţia Naţională Mine Energie sunt federaţii reprezentative la nivel de sector de activitate “Energie, Petrol, Gaze şi Minerit Energetic”, care reprezintă peste 80% din salariaţii ce lucrează în unităţile de producere a energiei electrice şi termice din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: