Sindicatele solicită stoparea crizei și introducerea reglementării tarifelor la energie și gaze naturale la valoare din decembrie 2020

energie electrica

Alianţa Sindicatelor din Industrie solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a CSAT pentru stoparea acestei crize şi introducerea reglementării tarifelor la energia electrică şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020 pentru o perioadă limitată, scrie Agerpres.

Reprezentanţii alianţei mai solicită regândirea legislaţiei în acest domeniu în cel mai scurt timp „pentru a elimina efectele devastatoare din acest moment”.

„Explozia preţurilor la energie este explicată de unii politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european, dar nu amintesc nimic de creşterile speculative realizate atât de producătorii români cât şi de distribuitorii de energie electrică şi gaz metan”, se menţionează în comunicat.

Emiterea unor facturi cu sume aberante către cetăţenii României care în cea mai mare parte trăiesc cu venituri modeste este de natură să ducă la adâncirea sărăciei şi pierderea locuinţelor prin imposibilitatea plăţii facturilor.

„Am asistat de-a lungul anilor la falimentarea unor firme româneşti cu tradiţie datorită creşterii preţurilor la energie electrică, agent termic, gaze naturale, lemnul fasonat – cherestele, lemnul de foc, acum urmând pasul doi, sărăcirea şi deposedarea de locuinţe a populaţiei. Unde se va termina acest proiect ? Care este scopul si finalitatea lui? Concomitent cu sărăcirea populaţiei datorită creşterii nejustificate a acestor preţuri se creează premisele închiderii a zeci de societăţi comerciale cu consecinţele ce decurg din asta (pierderea de locuri de muncă, reducerea veniturilor la bugetul de stat), creându-se astfel o veritabilă criză economico – financiară la care se va adaugă o criză socială profundă! Spre deosebire de UE, noi nu am luat nici un fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor de producţie a energiei electrice şi de extracţie a gazelor naturale scoase din uz. Pentru a da bine la UE, politicienii români au făcut posibile anomalii care deja sunt domeniu de studiu în alte ţări la capitolul „aşa nu”. Astfel, România îşi condamnă consumatorii, cetăţenii şi industria, la sărăcie şi faliment”, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *