„Agricultura pe acoperiș”, un concept aplicat în mai multe orașe din lume, a demarat și în Singapore: parcările cu mai multe etaje au fost transformate în ferme, ca parte a eforturilor de creștere a producției alimentare locale, scrie LanțulAlimentar.ro.
Cel puțin 12 ferme de acest tip au fost înființate până în prezent, după ce guvernul a închiriat spațiile de pe acoperiș, în 2020.
„Singapore nu are un teritoriu mare, dar avem multe parcări. Este ideal să funcționeze ferme aici, pentru a satisface nevoile alimentare ale membrilor din comunitate”, a spus Eyleen Goh, care conduce SG Veg Farms, una dintre aceste ferme.
„Recoltăm în fiecare zi. În funcție de legumele pe care le cultivăm, cantitatea poate varia de la 100 kg la 200 kg la 400 kg pe zi.
Guvernul din Singapore și-a propus să-i sprijine pe fermieri pentru a produce suficiente alimente ca să satisfacă 30% din nevoile nutriționale interne până în 2030. Fermele de pe acoperiș reprezintă o nouă abordare pentru atingerea acestui obiectiv. De menționat că în Singapore există deja o producție importantă provenită din ferme verticale de înaltă tehnologie.
Potrivit statisticilor guvernamentale, în 2020 existau 238 de ferme autorizate, dintre care multe sunt subvenționate de guvern. Agenția pentru Alimente din Singapore (SFA) a declarat că unele dintre acestea sunt deja profitabile și își pot extinde producția pentru a deveni și mai profitabile.
Cu toate acestea, Sonia Akter, profesor asistent la Lee Kuan Yew School of Public Policy, a spus că costurile mari de operare vor rămâne o provocare.