Sistemul național de electricitate al Marii Britanii a fost “cel mai ecologic” din istorie de Paști

Electricitate, retele electrice Sursa foto: Pixabay

Vremea însorită și vântoasă, combinată cu o cerere redusă de energie electrică, a dus la o creștere record contribuției surselor regenerabile de energie în Marea Britanie de Paștele catolic, potrivit Operatorului Național de Rețea de Electricitate (ESO).

Energia zero-carbon a reprezentat aproape 80% din puterea generată a Marii Britanii. Nu a existat energie electrică generată pe cărbune în rețea și doar 10% din energie provenea din centrale de gaze, a adăugat ESO.

Nivelurile de poluare cu carbon pentru fiecare unitate de energie electrică consumată au scăzut la doar 39 de grame de dioxid de carbon – cel mai mic înregistrat vreodată pentru rețea – luni 5 aprilie la ora 13:00 BST (15:00 în România).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Din totalul produs, energia eoliană reprezenta 39, energia solară 21%, iar cea nucleară reprezintă 16%.

Prin comparație, marți, prima zi lucrătoare după Paști, 24,8% din energia Marii Britanii provenea din combustibili fosili, cea mai mare parte fiind gaz, în timp ce 45,2% erau surse de energie regenerabile.

Recordul anterior pentru cea mai verde zi a Marii Britanii a fost stabilit în timpul carantinei, pe 24 mai 2020.

Când Marea Britanie a intrat în carantină, cererea de energie electrică a scăzut, iar rețeaua națională a răspuns prin scoaterea de centrale electrice din rețea, iar cele patru centrale pe cărbune rămase au fost printre primele închise.

Anul trecut, în ansamblu, s-au înregistrat numeroase recorduri în ceea ce privește combinația de energie electrică din Marea Britanie, cu o generare fără cărbune de aproape 68 de zile între 10 aprilie și 16 iunie, iar energia solară  a furnizat mai mult de o treime din aprovizionarea cu energie electrică de mai multe ori în luna mai.

Crăciunul 2020 a fost, de asemenea, prima zi de Crăciun fără electricitate generată din cărbune, iar cea mai mare cantitate de energie electrică generată de vânt a fost pe 13 februarie anul acesta.

Acest ultim record este un alt exemplu al modului în care rețeaua continuă să se transforme într-un ritm uimitor pe măsură ce ne îndepărtăm de generarea de combustibili fosili și valorificăm creșterea surselor de energie regenerabile. Este un moment interesant, iar progresele pe care le vedem cu aceste realizări subliniază pașii semnificativi pe care îi facem către ambiția noastră de a putea opera sistemul fără emisii de carbon până în 2025”. a declarat directorul ESO, Fintan Slye.

(BBC, ITV, I News)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: