81 de milioane de metri cubi de gaze circulau azi, ora 09.00, prin conductele din Sistemul Național de Transport, acesta fiind pragul de prealertă, conforma datelor interactive Transgaz. De la 81 la 83 milioane de metri cubi este intervalul de prealertă, la peste 83 de milioane, se intră în alertă, când însăși integritatea gazoductelor este pusă la încercare.
„Din cauza temperaturilor ridicate și a furnizorilor care nu și-au redus nominalizările la extracție din înmagazinare, mai toți vor să își vândă gazele, nu sunt probleme tehnice, gestionăm bine situația și suntem în contact permanent cu furnizorii să își reducă nominalizările”, a declarat Ion Sterian, directorul Transgaz România, pentru Economedia.
Acestea sunt pragurile de sus ale nivelelor de prealertă și alertă, când se ating cantități mult prea mari de gaze în conducte care nu-și găsesc descărcare în condum. Există și nivele de jos, 68 – 63 milioane metri cubi (prealertă) și sub 63 de milioane metri cubi (alertă) când punctele critice se ating din pricina unor cantități de gaze în conducte multe prea mici față de consumul înregistrat.
Azi, după două zile foarte călduroase pentru această perioadă, cu medii de temperatură ce s-au ridicat până la 22 de grade Celsius, totalul surselor de gaz disponibile sunt de 37,6 milioane de metri cubi, din care 24,3 milioane reprezintă producție curentă, extracția din depozite – 12,9 milioane de metri cubi, importuri deloc și exporturi către Ungaria de 4,9 milioane metri cubi. Din pricină că nu există suficient consum pentru gazele disponibile, se și stochează gaze, caz rarisim iarna, în depozite – 1,1 milioane metri cubi.
România stochează gaze în depozitele Romgaz și Depogaz (ENGIE), are producție curentă de la Romgaz, Petrom și Black Sea Oil&Gas (în Marea Neagră) și, în prezent, importuri 0.