Situația împrumuturilor neperformante raportate la PIB în Europa Centrală și de Est / Cum stă România comparativ cu Grecia, Turcia și Bulgaria

credit banca Sursa foto: Pixabay

Grecia deține al doilea cel mai mare procent de credite neperformante raportat la Produsul Intern Brut (PIB), după Ucraina, din cele 17 țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE), două țări din Asia (Turcia și Kazahstan), plus încă alte trei țări europene, printre care și Grecia, conform BERD, relatează Euro2Day, citată de Rador Radio România.

Mai exact, raportul „împrumuturi roșii” – PIB a fost de 6,2% în Grecia în iunie 2023 față de 8% în Ucraina. Același raport a fost de doar 0,9% în Turcia și România, 1,9% în Albania și 2,6% în Bulgaria.

Creditele neperformante (NPL) continuă să scadă atât în ​​cifre absolute, cât și ca procent din creditele totale în cele 17 țări CESEE, se arată în raportul BERD Monitor NPL pentru a doua jumătate a anului 2023.

Raportul face referire specială la Grecia, deși nu aparține celor 17 țări CESEE întrucât țara se remarcă prin reducerea vertiginoasă a raportului dintre creditele neperformante și totalul creditelor de la 33,4% în iunie 2015 la 7,5% în iunie 2023.

În cele 17 țări CESEE, raportul respectiv a scăzut la un minim istoric de 2,2% în medie, în iunie anul trecut, de la 7,2% în 2016. Cea mai mare scădere a raportului a fost înregistrată în Bulgaria în ultimul an.

În schimb, singura creștere a fost înregistrată în Ucraina, care a înregistrat o creștere a raportului la 38,9% în iunie anul trecut de la 29,7%. Dar Ucraina este în război și creșterea este justificată, deși stocul de credite neperformante a scăzut.

Sursa: Euro2Day/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *