Situație la limită în Sistemul Energetic Național. După ani de zile, din nou la mâna termocentralelor pe gaz și cărbune ca să ținem aprins becul

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

O situație cum nu s-a mai văzut de ani de zile în energie o găsim azi în Sistemul Energetic Național. Primele două surse de generare a electricității sunt termocentralele clasice, pe gaz și cărbune, unde s-au pornit toate grupurile ce se puteau porni ca să acopere necesarul de consum. Termo pe gaz merge la aproape 2.000 de MW iar cărbunele este pe locul doi, la 1.400 MW, fiind pornite și grupuri care fuseseră oprite, ca parte a acordurile climatice cu UE pe care România s-a angajat să le implementeze. 1.400 MW în termocentralele pe cărbune nu s-a mai văzut de doi ani.

Pe locul trei în topul surselor de generare este Nuclearelectrica, care merge în banda ei obișnuită și abia apoi urmează Hidroelectrica, care continuă cu producțiile neobișnuit de reduse pentru un sezon rece cu un consum mare – 1.400 MW. Sursele regenerabile, ca eolianul și fotovoltaicul, rămân cu o producție scăzută. Suprinzător, deocamdată înregistrăm un import de energie redus, sub 1.000 de MW, dar rămâne de văzut cum va arăta situația diseară, pe intervalul de maxim consum al zilei, 18.00 – 19.00. Din datele OPCOM, operatorul bursei de energiei, nu va crește importul nici pe seară, fie pentru că nu avem nevoie de atât de multă energie, fie vecinii nu au nici ei să ne dea așa de mult.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a spus recent, într-un interviu în presa centrală, că Hidroelectrica nu uzinează mai mult, deși situația SEN este la limită (în acest sezon rece, de mai multe ori importurile au urcat la 3.000 de MW, la limita capacității rețelei de import), ca să păstreze apă în caz că situația va deveni și mai rea, cu ger care să aducă un consum și mai mare. De asemenea, Burduja a deplâns situația SEN, a termocentralelor, cu precădere, unde s-au închis grupuri totalizând mii de MW.

„Acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam. Şi acum, sigur că neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat ministrul Energiei, la Antena 3.

Consumul României, în aceste zile cu temperaturi scăzute, ajunge la maximul 8.700 – 8.800 MW. Nu știm cum va arăta situația SEN dacă vor veni zile cu adevărat geroase, care vor duce consumul la peste 9.000 MW. Probabil că, atunci, va trebui și Hidroelectrica, în sfârșit să uzineze apa la maximul posibil.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.