Compania orădeană CG&GC HiTech Solutions, în parteneriat cu INACO, au instalat primul SmartLab din partea de vest a ţării în cadrul Colegiului Economic “Partenie Cosma” din Oradea, transmite Agerpres, citând compania. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se vor putea finanţa aproximativ 1.950 astfel de laboratoare în licee. Finanţarea oferită prin PNRR pentru un SmartLab se ridică la 60.000 de euro.
“Laboratorul instalat vizează trei tehnologii de bază: robotică, realitate virtuală şi print 3D, fiind dotat şi cu un sistem interactiv compus din display interactiv 85 de inci şi sistem de videoconferinţă performant. Sistemul interactiv facilitează predarea în mod hibrid, colaborarea cu laboratoare digitale din alte licee, dar asigură şi un canal optim pentru asigurarea asistenţei tehnice din partea furnizorului şi a producătorilor soluţiilor instalate. Laboratorul a fost dotat cu mobilier ergonomic adaptat şi integrat specific soluţiilor SmartLab”, se arată în comunicat.
Soluţiile furnizate sunt însoţite de conţinut educaţional care acoperă 14 domenii din programa şcolară: artă, biologie, chimie, fizică, istorie, geografie, educaţie personală, design, tehnologie, teatru, arte lingvistice, matematică, muzică, educaţie fizică şi religie.
Potrivit companiei, instalarea a fost urmată de instruirea cadrelor didactice din cadrul liceului, fiind realizate două sesiuni de instruire a câte o zi, în data de 19, respectiv 20 ianuarie. În perioada următoare vor fi realizate sesiuni “remote” de tip Q&A cu profesorii pe masură ce vor începe să utilizeze laboratorul.
“Dezvoltarea unui astfel de laborator inteligent poate fi făcută prin proiecte cu finanţare europeană, prin PNRR, eligibile fiind toate unităţile de învăţământ secundar superior, publice sau private acreditate (colegii, licee, licee tehnologice, şcoli profesionale, inclusiv cele cu clase de învăţământ dual), precum şi palatele şi cluburile copiilor cu personalitate juridică. (…) Un instrument extrem de util în pregătirea tinerelor generaţii pentru meseriile viitorului îl reprezintă laboratoarele digitale inteligente – SmartLab”, subliniază reprezentanţii companiei.
Laboratorul inteligent este un spaţiu dotat cu echipamente digitale, care permit schimbarea modului de predare cu ajutorul tehnologiei şi care favorizează procesul educaţional centrat pe elev. Prin tehnologia şi funcţiile pe care le oferă, smartlab-urile încurajează interactivitatea, creativitatea şi dezvoltarea abilităţilor sociale ale tinerilor. Astfel, este încurajată înţelegerea noţiunilor care le sunt predate, fiind evitată astfel memorarea mecanică, susţin reprezentanţii companiei.
De asemenea, SmartLab este un instrument care vine în sprijinul profesorilor, indiferent de materia pe care o predau.
Finanţarea oferită prin PNRR pentru un SmartLab se ridică la 60.000 de euro, iar ţinta asumată prin acelaşi Plan pentru această investiţie este de aproximativ 1.950 de laboratoare inteligente pe întreg teritoriul României.
Termenul de depunere a cererilor de finanţare este 1 martie 2023.
SmartLab-ul CG&GC & INACO constă în roboţi educaţionali modulari cu multiple configuraţii, imprimante 3D, scaner şi stilou 3D şi un sistem interactiv audio-video care permite dezvoltarea lecţiilor în mod hibrid.
Alte componente sunt ClassVR, ochelari de realitate virtuală, furnizat împreună cu o platformă de conţinut digital cu peste o mie de resurse, şi Schoolflix – platforma educaţională interactivă care asigură training şi suport tehnic pe soluţiile educaţionale SmartLab.