Soluția Agenției Internaționale pentru Energie pentru neutralitatea carbon: Renunțarea la orice explorare de petrol și gaze, stoparea vânzărilor de mașini termice în 2035

Parc eolian Sursa foto: Pixabay

Obiectivul de a atinge neutralitatea carbon la jumătatea acestui secol și de a limita încălzirea climatică la 1,5 grade Celsius necesită stoparea oricăror proiecte de explorare de petrol și gaze și renunțarea la vânzarea de mașini cu motoare termice în anul 2035, consideră Agenția Internațională pentru Energie, citată de Le Figaro.

Drumul este „îngust” dar încă „practicabil” și promite „beneficii enorme” în termeni de locuri de muncă, sănătate sau creștere economică, afirmă AIE, care publică marți, cu șase luni înainte de COP26 a ONU, o foaie de parcurs pentru atingerea acestor obiective.

Neutralitatea carbon, care constă în a nu mai emite gaze cu efect de seră care nu pot fi absorbite de mediu, implică schimbarea peisajului energetic cu un declin accelerat al cererii de combustibili fosili și avansul energiilor regenerabile. „Dincolo de proiectele deja angajate în 2021, traiectoria noastră nu prevede niciun nou sit petrolier sau de gaze”, subliniază Agenția. „Scăderea rapidă a cererii de petrol și de gaze naturale înseamncă că nu este necesară explorarea și că nu sunt necesare noi câmpuri petrolifere și de gaze dincolo de cele deja aprobate”.

Pentru cărbune, AIE propune stoparea investițiilor pentru noi centrale electrice pe baza acestui combustibil fosil. Iar sectorul electric va trebui să atingă la nivel mondial neutralitatea carbon în 2040, ceea ce presupune instalarea până în 2030 a de patru ori mai multe capacități solare și eoliene comparativ cu 2020, care a fost un an record.

Sfârșitul vânzării de mașini cu motoare termice din 2035

Pentru 2050, Agenția estimează că 90% din electricitate va proveni din surse regenerabile și o mare parte din restul de 10% din nuclear. Vânzarea de mașini noi cu motoare termice ar trebui stopată din 2035. Calculele AIE se suprapun cu cele ale ONG-ului Transport & Environment.

Această foaie de parcurs presupune investiția în sectorul energetic a 5.000 de miliarde de dolari anual până în 2030. Acest lucru ar adăuga 0,4 puncte de creștere pe an la PIB-ul mondial, arată AIE, într-o analiză comună cu FMI.

În opinia agenției, în 2050, aproape jumătate din reducerile de emisii de CO2 vor proveni din tehnologii aflate azi în stadiul de dezvoltare: baterii avansate, hidorgen verde competitiv sau sisteme de captare și stocare a CO2 (CCS), o soluție care stârnește încă dezbateri în rândul experților.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *