Aproape jumătate dintre companii (47,5%) au spus că au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților cu 200 lei neimpozabili, în perioada următoare, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În cazul firmele care nu vor putea crește salariul angajaților, principalele motive au fost cheltuieli mari cu combustibilul/energie/gazul (52,5%), menținerea competitivității în cadrul unor contracte semnate (45%), creșteri salariale acordate anterior (27,5%) și cheltuieli mari cu materia primă (15%).

Referitor la obiectivele antreprenorilor pe termen scurt, 70% din antreprenori au menționat menținerea activității și a angajaților la nivelul actual, 25% au menționat dezvoltarea activității și creșterea numărului de angajați și restul de 5% vor diminua activitatea firmei. 

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Întrebați dacă în contextul actual, anticipează noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenori au răspuns că da. 77,1% dintre acești antreprenori spun că prețurile vor crește între 10-30%, 14,3% vor crește sub 10% și 8,6% vor crește sub 10%.

La întrebarea „Considerați utilă introducerea obligativității înscrierii în Catalogul firmelor și plății unei taxe către o organizație privată (100 de euro/an pentru întreprinderi mari, 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii, 50 de euro/an pentru întreprinderi mici, 20 de euro/an pentru microîntreprinderi, 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) ?”, 97,5% au menționat că nu. 

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 10.05-18.05.2022 un sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la contextul economic actual și gradul de încredere al IMM-urilor în instituțiile de reprezentare, la care au răspuns 2835 de antreprenori, au rezultat concluziile de mai jos. Au participat la sondaj companii care își desfășoară activitatea în servicii (72,5%), producție (22,5%) și domeniul comerțului (5%).