Sondaj: 47% dintre companii au posibilitatea de a crește salariul minim cu 200 lei/ Cheltuieli mari cu combustibilul, energia sau gazul, motivul principal pentru care majoritatea firmelor nu pot crește salariul

bani sute lei Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Aproape jumătate dintre companii (47,5%) au spus că au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților cu 200 lei neimpozabili, în perioada următoare, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România.

În cazul firmele care nu vor putea crește salariul angajaților, principalele motive au fost cheltuieli mari cu combustibilul/energie/gazul (52,5%), menținerea competitivității în cadrul unor contracte semnate (45%), creșteri salariale acordate anterior (27,5%) și cheltuieli mari cu materia primă (15%).

Referitor la obiectivele antreprenorilor pe termen scurt, 70% din antreprenori au menționat menținerea activității și a angajaților la nivelul actual, 25% au menționat dezvoltarea activității și creșterea numărului de angajați și restul de 5% vor diminua activitatea firmei. 

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Întrebați dacă în contextul actual, anticipează noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenori au răspuns că da. 77,1% dintre acești antreprenori spun că prețurile vor crește între 10-30%, 14,3% vor crește sub 10% și 8,6% vor crește sub 10%.

La întrebarea „Considerați utilă introducerea obligativității înscrierii în Catalogul firmelor și plății unei taxe către o organizație privată (100 de euro/an pentru întreprinderi mari, 75 de euro/an pentru întreprinderi mijlocii, 50 de euro/an pentru întreprinderi mici, 20 de euro/an pentru microîntreprinderi, 10 de euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) ?”, 97,5% au menționat că nu. 

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 10.05-18.05.2022 un sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la contextul economic actual și gradul de încredere al IMM-urilor în instituțiile de reprezentare, la care au răspuns 2835 de antreprenori, au rezultat concluziile de mai jos. Au participat la sondaj companii care își desfășoară activitatea în servicii (72,5%), producție (22,5%) și domeniul comerțului (5%). 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: