Sondaj BCE: Așteptările consumatorilor din zona euro privind inflația au scăzut, dar tot mai mulți anticipează majorări salariale

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Așteptările privind inflația în rândul consumatorilor din zona euro au scăzut în ianuarie, dar așteptările privind majorarea salariilor au continuat să crească, ceea ce sporește temerile că salariile crescute vor încetini eforturile de control al prețurilor, potrivit unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană.

Inflația globală scade acum relativ rapid, dar presiunile asupra prețurilor continuă să se intensifice, în parte datorită creșterii rapide a salariilor nominale în sectorul serviciilor, ceea ce sugerează că scumpirile s-ar putea menține mai mult decât se așteaptă acum BCE, scrie Reuters.

Așteptările privind inflația pentru următoarele 12 luni au scăzut la 4,9% de la 5,0% cu o lună înainte, în timp ce așteptările pentru următorii trei ani au scăzut mai mult, la 2,5% de la 3%, potrivit estimărilor de la aproximativ 14.000 de consumatori din șase dintre cele mai mari economii din zona euro.

În medie, gospodăriile se așteaptă ca venitul lor nominal să crească cu 1,3% în următoarele 12 luni, o creștere modestă având în vedere creșterea ridicată a prețurilor, dar care este totuși peste nivelul de 1% înregistrat în sondajul din decembrie.

Factorii de decizie ai BCE văd o creștere nominală a salariilor de aproximativ 5% în acest an, cea mai rapidă din ultimii ani, ceea ce reprezintă o potențială bătaie de cap la stabilirea ratelor dobânzilor.

În timp ce salariile sunt încă în curs de recuperare după o scădere mare a veniturilor reale, rata de 5% este încă incompatibilă cu reducerea inflației la 2%, astfel încât se așteaptă ca recuperarea în sine să prelungească inflația și să îngreuneze sarcina BCE de a-și atinge ținta.

Banca a majorat ratele cu 300 de puncte de bază din iulie și a promis încă 50 de puncte de bază în martie. Piețele văd acum creșteri de peste 100 de puncte de bază în ședințele următoare înainte ca dobânda să se stabilizeze la 4% sau mai sus.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *