Două treimi dintre economiștii șefi din sectorul public și privat intervievați de Forumul Economic Mondial (WEF) se așteaptă la o recesiune globală în 2023, a declarat luni organizatorul de la Davos, în timp ce liderii de afaceri și guvernamentali s-au reunit pentru întâlnirea anuală, scrie Reuters.
Aproximativ 18% au considerat „extrem de probabilă” o recesiune mondială – de peste două ori mai mulți decât în sondajul anterior, realizat în septembrie 2022. Doar o treime dintre respondenții la sondaj au considerat-o ca fiind puțin probabilă în acest an.
Sondajul organizației s-a bazat pe 22 de răspunsuri din partea unui grup de economiști de rang înalt proveniți din agenții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional, bănci de investiții, multinaționale și grupuri de reasigurare.
Sondajul survine după ce săptămâna trecută Banca Mondială și-a redus previziunile de creștere pentru 2023 la niveluri apropiate de recesiune pentru multe țări, în condițiile în care impactul majorării ratelor băncilor centrale se intensifică, războiul Rusiei din Ucraina continuă, iar marile motoare economice ale lumii se clatină.
Definițiile a ceea ce constituie recesiunea diferă în toată lumea, dar, în general, includ perspectiva unor economii în scădere, eventual cu o inflație ridicată într-un scenariu de „stagflație”.
În ceea ce privește inflația, sondajul WEF a constatat mari variații regionale: proporția celor care se așteaptă la o inflație ridicată în 2023 a variat de la doar 5% în China la 57% în Europa, unde impactul creșterii prețurilor la energie de anul trecut s-a extins la nivelul economiei în general.
Majoritatea economiștilor prevăd o înăsprire suplimentară a politicii monetare în Europa și în Statele Unite (59% și, respectiv, 55%), factorii de decizie politică fiind prinși între riscurile de a înăspri prea mult sau prea puțin.
Alte constatări ale sondajului:
– Nouă din 10 respondenți se așteaptă ca atât cererea slabă, cât și costurile ridicate ale împrumuturilor să afecteze firmele, iar peste 60% dintre aceștia indică, de asemenea, costuri mai mari ale factorilor de producție.
– Se așteaptă ca aceste provocări să determine întreprinderile multinaționale să reducă costurile, de la reducerea cheltuielilor operaționale până la disponibilizarea de lucrători
– Cu toate acestea, nu se așteaptă ca întreruperile lanțului de aprovizionare să provoace o scădere semnificativă a activității de afaceri în 2023
– Criza costului vieții s-ar putea, de asemenea, să se apropie de apogeu, majoritatea (68%) așteptându-se ca aceasta să fi devenit mai puțin gravă până la sfârșitul anului 2023.