Sondaj: Investitorii individuali se tem de instabilitate în România și au încredere scăzută în economia locală / Nu este clar în ce direcție va merge țara cu cel mai mare deficit bugetar din UE

un investitor privește un grafic Sursa foto: Freepik / standred

Investitorii se tem de instabilitate pe fondul deprecierii leului și a acțiunilor românești, având în vedere că nu este clar ce direcție va lua România după alegeri și cum va influența acest lucru economia, care se confruntă și cu cel mai mare deficit bugetar din UE, se arată într-o analiză realizată de analistul eToro, Bogdan Maioreanu, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Incertitudinea generată de alegerile prezidențiale de duminică influențează profund Bursa de Valori București, cursul de schimb EUR/RON și ratele dobânzilor. Indicele BET a pierdut 3,8% într-o săptămână, situându-se în prezent la -1,42% față de începutul anului. După ce a oscilat în jurul valorii de 4,97 în cea mai mare parte a ultimilor doi ani, cursul de schimb EUR/RON cotat de Banca Națională a României a urcat joi trecut la un maxim de 5,12, pentru a se corecta ușor vineri, la 5,11. Rata dobânzii ROBOR la trei luni a urcat masiv săptămâna trecută, de la 5,9% la 7,31%. O rată a dobânzii mai mare și un curs de schimb mai ridicat pot, cel puțin pe termen scurt, să crească inflația anuală, care se situează în prezent la 4,9%, deja cea mai mare din UE. Pentru investitori, nu este clar ce direcție va lua România după alegeri și cum va influența acest lucru economia, care se confruntă și cu cel mai mare deficit bugetar din UE. În 2024, acesta a fost de 9,3% din PIB, mult mai mare decât următorul, înregistrat de Polonia, cu 6,6%, și de aproape trei ori mai mare decât media UE, de 3,2%. Rezultatul acestor alegeri ar putea aduce clarificări, dar și unele schimbări și o posibilă criză politică ale cărei efecte sunt extrem de imprevizibile”, relevă analiza menționată.

Aceste fluctuații ale cursului de schimb și ale ratelor dobânzilor au loc pe fondul unei încrederi scăzute a investitorilor în economia românească. Aceasta este o realitate evidențiată de sondajul eToro Retail Investors Beat în toate studiile realizate în ultimii doi ani. La sfârșitul lunii martie, când au fost întrebați cât de încrezători sunt în starea economiei locale, 66% dintre investitorii individuali români au răspuns că nu sunt încrezători.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Încrederea investitorilor în economia românească

Conform analizei, din 2023 și până acum, proporția celor care se declară încrezători în economia românească nu a depășit niciodată 38%. La aceeași întrebare referitoare la economia globală, 55% dintre investitorii români și-au exprimat neîncrederea. În ciuda acestei situații, 77% dintre ei sunt încrezători în siguranța locului de muncă, iar 68% sunt încrezători în veniturile și nivelul lor de trai.

În ceea ce privește portofoliile lor, 81% dintre investitorii români chestionați au încredere în alegerile lor legate de investiții. Situația globală a creat unele schimbări în expunerea activelor lor. Dacă la sfârșitul anului trecut 58% dintre investitori aveau expunere pe Europa, la sfârșitul lunii martie a acestui an acest procent a crescut la 68%. În același timp, expunerea pe piața SUA a scăzut de la 37% la 35%, iar cea pe China de la 6% la 5%.

În ceea ce privește riscurile externe pentru portofolii, o posibilă recesiune economică globală este principala preocupare a investitorilor individuali români. Aproximativ 26% dintre respondenți consideră că acesta este principalul risc extern pentru investițiile lor, urmat de inflație (23%) și economia românească (18%). În timp ce procentul investitorilor îngrijorați de starea economiei globale a rămas neschimbat față de trimestrul trecut, cel al investitorilor îngrijorați de inflație a scăzut de la 25% în trimestrul al IV-lea la 23% în trimestrul I al acestui an. În același timp, procentul investitorilor care consideră conflictele internaționale drept principalul risc pentru portofoliul lor a crescut de la 14% la 16%.

De asemenea, în analiză se menționează că jumătate dintre investitorii individuali din România dețin acțiuni locale, 36% au acțiuni străine, 53% au o formă de criptoactive, în timp ce aproape trei sferturi au numerar, inclusiv conturi de economii în portofoliile lor, arată ultimul sondaj eToro Retail Investors Beat. Situația actuală din România, dar și cea globală, ar putea aduce evenimente neprevăzute pe piețele financiare, dar și oportunități pentru investitori. Deși nu există garanții pentru comportamentul și rezultatele viitoare, istoria a demonstrat că, indiferent de culoarea „lebedei”, piețele bursiere globale au găsit puterea de a-și reveni.

Cea mai recentă ediție a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 12 țări și 3 continente. Următoarele țări au avut 1.000 de respondenți: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Australia, Italia și Spania. Următoarele țări au avut 600 de respondenți: Țările de Jos, Danemarca, Polonia, România și Cehia.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 februarie – 4 martie 2025 de către compania de cercetare Opinium.

eToro este o platformă de tranzacționare și investiții fondată în 2007.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.