Sondaj: Un român din patru vrea să facă online constatarea amiabilă a accidentelor rutiere / Aplicaţia „Amiabila” pentru accidente de vehicule produse în România este funcțională din luna octombrie

amiabila aplicatie

Un român din patru (26%) ar prefera ca atunci când este implicat într-un accident rutier să utilizeze constatarea amiabilă a accidentului în format electronic (online), reiese din cea mai recentă ediţie a Barometrului UNSAR- IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Cei mai mulţi dintre aceştia sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani (39%), urmaţi de categoriile de vârstă 31-40 ani (peste 20%) şi 41-50 ani (circa 20%), se arată într-un comunicat al UNSAR transmis Agerpres.

Începând cu data de 15 octombrie 2022, formularul de “Constatare amiabilă de accident” poate fi completat şi în format electronic, prin intermediul aplicaţiei digitale “Amiabila” pentru accidente de vehicule produse în România. Aplicaţia, dezvoltată de către BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România cu sprijinul membrilor săi, poate fi descărcată gratuit din Google Play şi App Store.

Opţiunea de a utiliza constatarea electronică prin intermediul aplicaţiei “Amiabila” a fost posibilă ca urmare a modificării legislaţiei în domeniu de către ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aplicaţia a fost dezvoltată cu scopul de a simplifica şi eficientiza procedura de constatare a accidentelor de vehicule.

În acest sens, formularul de “Constatare amiabilă de accident” în format electronic poate fi utilizat în cazul accidentelor uşoare, fără victime, produse în România între două autovehicule asigurate RCA, fără a mai fi necesară completarea de documente în format tipărit de către cei implicaţi în accidente.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în mai 2022 pe un eşantion format din 1.000 respondenţi cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de plus/minus 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

 

 

Foto: Amiabila, youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *