Spania : Anchetă la companiile de utilități, suspectate de practici anticoncurențiale

Redacția dec. 14, 2022 0 comentarii
energie electrica, electricitate, curent, bec

Autoritatea spaniolă de supervizare a concurenţei (CNMC) a anunţat miercuri că a început o anchetă care vizează mai multe companii de utilităţi cu privire la “posibile practici anti-concurenţiale” care i-au afectat pe consumatori, informează AFP.

CNMC a precizat că, în perioada 28 noiembrie-2 decembrie, inspectorii săi au efectuat razii la sediile “mai multor operatori activi în sectorul energetic spaniol”, fără a dezvălui însă identitatea companiilor investigate.

Un purtător de cuvânt al Autorităţii a precizat că ancheta vizează un posibil abuz de poziţie dominantă şi posibile înţelegeri pentru stabilirea preţurilor, însă nu a oferit mai multe detalii, în condiţiile în care este vorba de o anchetă preliminară.

Ancheta CNMC vine într-un moment în care preţurile la energie au crescut exploziv în Spania şi în toată Europa, după izbucnirea războiului din Ucraina, ceea ce a dus la majorarea veniturilor şi profiturilor companiilor de utilităţi. Explozia preţurilor la energie a impus de asemenea intervenţia autorităţilor pe piaţă prin subvenţii, plafoane de preţuri şi noi taxe.

Practicile anti-concurenţiale pot conduce la amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală companiilor găsite vinovate, a precizat CNMC.

Și autoritățile din Italia au anunțat marți că au declanșat o investigaţie pentru suspiciuni de comportament ilegal în stabilirea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, fiind vizate şapte companii energetice, inclusiv Enel şi Eni,

Sursa foto: Unsplash / Patrick Tomasso

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *