Spaniolii de la Duro Fulguera ar putea finaliza construcția centralei de la Iernut. Romgaz a amânat pentru a patra oară rezilierea contractului, dar vrea un act adițional pentru continuarea proiectului

romgaz

Producătorul de gaze Romgaz a anunțat vineri că asocierea formată din spaniolii de la Duro Fulguero și Romelectro vor continua și finaliza lucrările la termocentrala de la Iernut, după încheierea unui memorandum în acest sens. Contractul a expirat încă din data de 26 decembrie 2020, dar Romgaz a amânat deja de patru ori rezilierea sa.

Compania a prelungit suspendarea notificării de reziliere a contractului în data de 20 mai 2021 până la data de 2 iunie 2021.

Romgaz afirmă că decizia a fost luată ca urmare a încheierii unui memorandum prin care părțile au stabilit condițiile în care lucrările ce fac obiectul contractului de lucrări pot fi continuate și finalizate și prin care și-au asumat angajamentul de a depune toate diligențele necesare pentru obținerea aprobărilor corporative și încheierea, până la data de 2 iunie 2021, a unui act adițional, la contractul de lucrări, pentru continuarea și finalizarea lucrărilor.

Contractul dintre Romgaz și asocierea formată din DuroFelguera SA și Romelectro SA are ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.

Romgaz anunţa în decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara recent că statul vrea să finalizeze în acest an centrala de la Iernut, iar dacă acest lucru nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat licitaţia în 2016, investiția va fi finalizată fără aceştia. „Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.

Sursa foto: romgaz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *