Standard & Poor’s menține rating-ul României. Riscuri dacă bugetul deraiază din cauza blocajului politic

agentie de rating, standard and poor, s&p Sursa foto: King Ho Yim - Dreamstime.com

Agenția de rating Standard & Poor’s a menținut vineri rating-ul României la BBB-/A-3 cu perspectivă stabilă, pe motiv că, în ciuda incertitudinii politice sporite în urma demiterii recente a guvernului la moțiune, PNRR recent aprobat și procedura de deficit excesiv vor duce la o disciplină fiscală suficientă pentru a depăși luptele partizane și pentru a realiza consolidarea bugetară în următorii doi ani.

Agenția afirmă că demiterea guvernului Florin Cîțu în data de 5 octombrie 2021, după o moțiune în Parlament, a lăsat România fără un guvern în plină creștere a numărului de cazuri COVID-19 și în timpul unei consolidări fiscale atât de necesare.

Deși incertitudinea politică persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu, agenția se așteaptă ca procedura în curs de deficit excesiv va impune o consolidare bugetară suficientă pentru a stabiliza datoria publică netă sub 50% din PIB până în 2024.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În opinia S&P, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbției considerabile a fondurilor UE, de un program de reformă asumat prin PNRR și de perspectivele puternice de creștere economică.

Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției că soldurile fiscale ale României se vor îmbunătăți în următorii doi ani.

S&P se așteaptă ca creșterea economică a României să ajungă la 7% în 2021 și în medie la 4,6% în perioada 2022-2023, pe măsură ce investițiile susțin activitatea pe fondul creșterii consumului. Agenția a prognozat că deficitul fiscal se va situa la 7% din PIB în 2021, neschimbat față de așteptările anterioare și care va duce la o datorie publică generală aproape de 50% din PIB până la sfârșitul anului.

Riscuri la adresa rating-ului

S&P afirmă că ar putea reduce ratingul dacă eforturile României de a-și reechilibra bugetul deraiază din cauza blocajului politic persistent, punând în pericol consolidarea finanțelor sale fiscale și agravând deficitele externe ale României. Totodată, un risc este finanțarea celor două deficite ale României din fluxuri străine care creează datorii, ceea ce semnalează incapacitatea de a absorbi sursele de finanțare ale UE și de a restabili fluxurile de investiții străine directe (ISD).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: