Start pentru un proiect strategic care va crește capacitatea de stocare gaze a României. Romgaz licitează un contract pentru un viitor depozit la Ghercești, care va securiza aprovizionarea și pentru vecini

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Romgaz, prin filiala Depogaz, a scos la licitație un contract de 6,9 milioane lei pentru cumpărarea de servicii de proiectare pentru echipamentele specifice ce vor face posibilă creșterea de patru ori a capacității depozitului Ghercești, de la 150 de milioane de metri cubi la 600 de milioane de metri cubi. De fapt, contractul vizează chiar proiectarea viitorului depozit, cu totul, pentru că echipamentele de comprimare și uscare gaze înseamnă aproape totul la un depozit, cavitatea din rocă fiind una naturală. Este primul pas din proiectul de creștere a capacității la Ghercești și, în același timp, parte din proiectul strategic al României să dubleze capacitatea de stocare gaze a țării.

„Obiectul achiziției îl constituie prestarea de servicii de proiectare de ”Instalatii de comprimare, uscare și măsura gaze naturale pentru creşterea capacităţii de înmagazinare subterana a gazelor în depozitul Gherceşti de la 150 mil. Smc/ciclu pana la 600 mil. Smc/ciclu””, este descrierea licitației.

Ofertele se deschid în 12 aprilie, departajarea lor se face în principal prin experiența echipei implicate în proiect (45%), apoi prin preț (40%) și prin termenul cât mai scăzut asumat (10%). În ceea ce privește acest termen, Romgaz acordă un termen maximal de realizare de șase luni, predarea urmând să se facă în octombrie. Firma câștigătoare a licitației va fi însă sub contract cu Romgaz pentru 54 de luni, pentru că sunt obligați să asigure suport tehnic și pe toată perioada de construcție a depozitului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Din caietul de Sarcini al licitației aflăm termenele pentru implementarea înregului proiect Ghercești. Astfel, cu proiectarea avizată, urmează obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor aferente lucrărilor de construcție. Contractul pentru aceste lucrări se va atribui în octombrie 2023, iar acestea se vor executa până în martie 2026. Urmează apoi obținerea tuturor autorizațiilor pentru funcționarea depozitului, iar funcționarea lui la capacitate este prevăzută pentru octombrie 2026.

Extinderea capacității de înmagazinare la Ghercești, potrivit strategiei guvernamentale privind Romgaz și Transgaz, are ca obiectiv creşterea siguranţei in aprovizionare cu gaze la nivel naţional si regional, creşterea capacitatii de înmagazinare a României cu 450 milioane mc/ciclu și creşterea capacității de extracţie zilnică din depozitele de înmagazinare cu 4 milioane mc/zi.

Spre exemplu, acum, în cele mai geroase zile de iarnă, Transgaz nu poate impune extracția a mai mult de 24 – 25 de milioane mc de gaze pe zi din depozite, pentru că nu există capacitatea necesară. Astfel, importurile sunt obligatorii.

Odată cu Ghercești la capacitate, extracția zilnică poate urca cu încă 20%, lucru important în caz că există sincope la import.

Foarte important, însă, dincolo de România, Gherceștiul are ca scop declarant să ajute, la nevoie, cu gaze vecinii. Extracția se face aici, apoi Transgaz împinge gazele pe conducte către vecinii care ar avea nevoie de cantități suplimentare. Importanța regională a Gherceștiului este asumată de Romgaz în fundamentarea din Caietul de Sarcini:  „Obiectivul de investiţii(..) sprijină îndeplinirea mai multor obiective din care amintim: cooperarea dintre Statele Membre în cadrul grupurilor regionale cu scopul de a evalua riscurile comune privind siguranţa în aprovizionare şi pentru a elabora şi conveni asupra unor măsuri comune preventive şi de răspuns; Introducerea principiului solidarităţii conform căruia Statele Membre trebuie să se ajute reciproc astfel încât să garanteze în permanenţă aprovizionarea cu gaze naturale pentru consumatorii vulnerabili chiar şi în timpul celor mai severe situaţii de criză”.

La momentul realizării studiului de fezabilitate pentru acest proiect, pozitia Ministerului Energiei, asumată și de Romgaz, era că Gherceștiul va fi inclus proiectului în Culoarul 1 Sudic Est-Vest BRUA Bulgaria-România-Ungaria-Austria, proiect major de dezvoltare prin care se pot transporta şi gazele provenite din Marea Neagră. Prin urmare, nu este un proiect doar pentru România, ci regional, prin urmare, lucrările de execuție ar putea fi decontate din bani europeni.

Depogaz este principalul operator de înmagazinare gaze naturale având o cotă de peste 90% din capacitatea totală activă de înmagazinare a României.

Activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale este un serviciu public, o activitate dereglementată şi poate fi desfăşurată numai de operatori licenţiaţi de către ANRE.

Depogaz deţine licenţă pentru operarea a 5 depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale, dezvoltate in zăcăminte de gaze depletate, a căror capacitate cumulată este de 2,8 miliarde de metri cubi. Cel mai mare depozit este cel de la Sărmășel – 900 milioane metri cubi (care este și el parte a unui proiect de creștere de capacitate, până la 1,5 miliarde metri cubi.) Al doilea operator este ENGIE, prin Depomureș, care are și ea o capacitate de 350 de milioane de metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: