Startup-urile și IMM-urile din industria spațială pot participa la un concurs de soluții de ajutor umanitar, organizat la inițiativa Comisiei Europene

startup, angajati, oameni Sursa foto: Pixabay.com

Hackathonul CASSINI, un proiect creat la inițiativa Comisiei Europene pentru a sprijini antreprenorii, start-upurile și IMM-urile din industria spațială, se va concentra anul acesta pe soluții pentru ajutor umanitar în trei arii: dezvoltarea durabilă a infrastructurii, consolidarea securității alimentare și a accesului la apă potabilă și înțelegerea și prognozarea migrației forțate, potrivit unui comunicat de presă.

Înscrierile pentru cel de-al șaselea hackathon CASSINI se pot face până pe 26 octombrie aici,iar evenimentul va avea loc în weekend-ul 3-5 noiembrie la Cluj-Napoca.

Potrivit comunicatului, participanții la eveniment vor primi acces la datele și semnalele din spațiu ale UE pentru a crea soluții axate pe trei teme:

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
  1. Dezvoltarea durabilă a infrastructurii – participanții pot propune soluții care să sprijine dezvoltarea energiei regenerabile, a transportului și a mobilității sau a infrastructurii de conectivitate;
  2. Securitateaalimentară a accesului la apă potabilă – participanții pot să exploreze modul în care tehnologiile spațiale pot fi mai bine pregătite pentru crizele umanitare și pot gestiona mai eficient resursele prețioase;
  3. Înțelegerea și prognozarea migrației forțate – participanții pot propunesoluții care sa gestioneze logistica, resursele și transportul în vremuri dificilecare și pot ajuta autoritățile să prevadă mișcările populației din zonele vulnerabile.

„Programul spațial al UE și proiectele sale emblematice Copernicus, Galileo și EGNOS oferă o multitudine de date care pot fi utilizate pentru dezvoltarea internațională și ajutorul umanitar, sprijinind sarcini precum dezvoltarea infrastructurii, consolidarea securității alimentare, asigurarea accesului la apă potabilă și planificarea eforturilor umanitare” spune Stefan Schneider, responsabil cu antreprenoriatul în domeniul spațiului la EUSPA.

CASSINI este o inițiativă a Comisiei Europene de sprijinire a antreprenorilor, start-upurilor și IMM-urilor din industria spațială în perioada 2021-2027. Inițiativa este deschisă tuturor domeniilor programului spațial al UE și acoperă atât partea din upstream (de exemplu, nanosateliți, lansatoare etc.), cât și partea din downstream (de exemplu, produse/servicii activate de datele spațiale etc.). CASSINI include un fond de seed și de dezvoltare de un miliard de euro, hackatoane, mentorat, premii, un accelerator de afaceri, parteneriate și matchmaking.

Hackathonul CASSINI este organizat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA), o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele start-upurilor de tehnologie din România. ROTSA organizează începând din 2016 hackathonul NASA International Space Apps Challenge împreună cu parteneri precum Techcelerator, Google for Startups, DiFine PR, Agenția Spațială Română.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: