Statele UE susțin interzicerea distrugerii hainelor nevândute. Industria textilă reprezintă o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar

haine, imbracaminte, shopping, magazin Sursa foto: Pixabay

Statele membre ale UE au susținut o interdicție privind distrugerea hainelor nevândute, în încercarea de a reduce deșeurile din industria textilă, care reprezintă o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar, scrie Financial Times.

Aproape 6 milioane de tone de textile sunt aruncate de cetățenii UE în fiecare an, dar numai un sfert dintre acestea sunt reciclate, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Interzicerea ar spori și mai mult credibilitatea ecologică a Bruxelles-ului, dar vine în contextul în care liderii din industrie și politicienii avertizează că un exces de reglementări de mediu riscă să sufoce economiile europene. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut joi o „pauză de reglementare” pentru noi măsuri de mediu, astfel încât Europa să se poată concentra pe aplicarea legilor existente.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Articolele returnate de consumatori în magazine sunt complex de procesat pentru comercianții cu amănuntul, astfel că sunt adesea aruncate sau distruse. De asemenea, mărcile de designer distrug frecvent stocurile nedorite pentru a preveni apariția lor pe piața neagră. Retailerul britanic Burberry a dezvăluit că a ars marfă nevândută în valoare de 28,6 milioane de lire sterline în 2018, o practică pe care a încetat-o ulterior după o reacție de protest.

Bruxelles a prezentat în martie anul trecut un plan pentru a încuraja reciclarea și reutilizarea produselor în întregul bloc. Acesta a remarcat că „distrugerea produselor de consum nevândute, cum ar fi textilele și încălțămintea” a devenit „o problemă de mediu generalizată” din cauza creșterii rapide a vânzărilor online.

Cu toate acestea, Comisia nu a interzis în mod specific distrugerea hainelor nevândute, cerând în schimb tuturor companiilor mari să raporteze cantitățile de stocuri aruncate.

Vineri, statele membre ale UE au sprijinit o abordare mai dură, susținând o interdicție specifică privind distrugerea „îmbrăcămintei sau a accesoriilor de îmbrăcăminte”, potrivit unui proiect de propunere consultat de Financial Times.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda eforturilor depuse la începutul acestei săptămâni de țări precum Suedia, unde se află gigantul de retail H&M, de a elimina interdicția din text.

Franța, Germania și Olanda s-au numărat printre statele membre care au făcut presiuni pentru a include propunerea în noile așa-numite „cerințe de proiectare ecologică” stabilite de UE.

„Este foarte mult în concordanță cu ceea ce avem ca obiectiv ca UE în ceea ce privește obiectivele de mediu și de reciclare”, a declarat un diplomat UE care susține propunerea. „Nu cred că va fi o povară suplimentară [pentru întreprinderi].”

Un alt diplomat a spus că există riscul ca reciclarea sau prelucrarea hainelor pentru a preveni distrugerea lor să crească prețurile pentru consumatori.

Potrivit proiectului, întreprinderile mici ar fi exceptate de la interdicție, iar întreprinderile mijlocii, cele cu până la 249 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 50 de milioane de euro, ar avea la dispoziție mai mult timp pentru a se adapta. Detaliile sunt încă în discuție.

Înainte de a deveni lege, propunerea va trebui să fie aprobată de miniștrii UE și convenită cu Parlamentul European. Statele membre sunt așteptate să voteze textul la 22 mai.

Unele state membre au dorit, de asemenea, ca cerințele să se aplice dispozitivelor electronice și încălțămintei, care sunt clasificate diferit de îmbrăcăminte, potrivit a două persoane apropiate discuțiilor. Germania a obținut o scutire pentru automobile, care fac deja obiectul mai multor acte legislative ale UE privind reciclarea.

Propunerile de „proiectare ecologică” includ, de asemenea, un „pașaport al produsului” pentru a furniza informații privind modul în care au fost fabricate produsele și cerințe impuse piețelor online pentru a se asigura că acestea oferă produse conforme.

Mai multe state membre, printre care Franța, au adoptat deja legi care interzic distrugerea bunurilor de consum, iar propunerea inițială a Comisiei afirmă că măsurile vor preveni, de asemenea, denaturarea pieței unice, precum și reducerea impactului asupra mediului al sectorului textil.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: