Mini-boom-ul economic atât de așteptat după un an marcat de Covid-19 a început în Statele Unite, unde aproape un sfert din populație este vaccinată iar prețurile au început să crească, scrie publicația boursorama.com, care citează AFP. Situația este în puternic contrast cu țările din Zona Euro, unde al treilea val al pandemiei frânează în continuare relansarea.
Astfel, SUA au anunțat joi vânzări în detaliu în creștere vertiginoasă pentru martie (+9,8%). Germania a dezvăluit o previziune de creștere pentru 2021 în scădere.
Americanii au consumat mult luna trecută: haine, articole de sport, muzică, cărți, mașini dar și alimente și băuturi.
“Boom-ul consumului nu face decât să înceapă”, afirmă Gregory Daco și Lydia Boussour, economiști la Oxford Economics.
Americanii sunt în prezent mai prezenți în magazine sau în restaurante și mai multe state au relaxat restricțiile.
După un an fără vacanțe și baruri, economiile populației se află la nivele importante iar ajutoarele directe acordate de guvern încurajează și ele consumul.
Iar numărul șomerilor scade. Săptămâna trecută, 576.000 de persoane s-au înscris pentru alocație, față de 769.000 săptămâna trecută, potrivit datelor publicate joi de departamentul Muncii. O cifră dublă, totuși, față de perioada dinaintea pandemiei.
Numărul de șomeri ar urma să scadă în lunile următoare, pe măsură ce economia se va redresa.
În New York, spre exemplu, intențiile de angajare în industria manufacturieră au crescut în aprilie la un nivel nemaivăzut, în condițiile în care aproape jumătate dintre companiile intervievate apreciau că-și vor majora efectivele în lunile următoare.
Furnizorii se confruntă cu dificultăți la nivel mondial în a răspunde cererii, un fenomen care provoacă ambuteiaje în uzine și în porturi.
Un fenomen care provoacă și creșteri ale prețurilor pentru piese și materii prime. Astfel, în regiunea New York prețurile plătite de industrie pentru furunizori sunt la un nivel maxim din 2008, în timp ce întârzierile în livrări se află la niveluri maxime.
Inflația a fost viziblă în martie și, în cifre anualizate, s-a accelerat la 2,6%, cel mai rapid ritm din toamna lui 2018, potrivit indicelui CPI publicat marți.
Dar economiștii, în special cei ai FMI, Fed și Casei Albe, cred că această creștere este doar temporară.