Statul reia licitația de întocmire a studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarnița – Lăpuștești, un proiect care tot eșuează

Hidrocentrala Tarnita, Ministerul Energiei Sursă foto: Ministerul Energiei

Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie ale statului romîn a reluat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, care fusese anulată la finele anului trecut din cauză că nimeni nu a depus ofertă deși 13 firme s-au arătat interesate de proiect.

Prețul rămâne la fel însă, potrivit anunțului făcut de ministrul Energiei Sebastian Burduja, s-au făcut modificări la cerințele tehnice.

„Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate.Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile”, spunea Burduja în 5 ianuarie.

Despre proiect. Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip greenfield de peste 1 miliard de euro. Proiectul hidrocentralei prevedea că aceasta ar fi fost construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare.

Încă din 2014, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță care prevede ajutoare de stat pentru investitoriii în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Ulterior, timp de doi ani, până în vara lui 2016, Hidro Tarnița a derulat o procedură de selecție de investitori privați parteneri pentru proiectul hidrocentralei. S-au arătat interesate trei consorții chineze, dar, în 2017 Guvernul a decis să întrerupă procedura de selecție și să analizeze alte modalități de atragere de investitori pentru proiectul Tarnița.

În 2019, ministrul de atunci al Energiei, Anton Anton, spunea că a discutat cu reprezentanții unei companii private din Coreea de Sud specializată în energie nucleară și hidro și le-a transmis să se înscrie la licitația care ar fi urmat să fie organizată pentru selecția de investitori care să realizeze proiectul în sistem de parteneriat public-privat.

În 2020, ministrul Energiei de atunci, Virgil Popescu, a vorbit despre abandonarea proiectului. „Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (…) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?”, spunea atunci Popescu, care menționa că proiectul va fi scos din strategia energetică a României.

Totuși, în iulie 2021, apărea informația că patru companii din Coreea de Sud, nume mari, printre care Hyundai și divizia din Coreea a General Electric, au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului. Nimic nu a avansat, însă, până acum.

Actualul ministru al Energiei a făcut din Tarnița un proiect strategic al mandatului său. Burduja anunța că Tarnița-Lăpuștești va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare și stocaj, care va contribui la asigurarea securității energetice a României și a unei părți din Europa Centrală și de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene și al variațiilor necontrolate ale prețurilor la energie.

„Această hidrocentrală cu acumulare prin pompaj rezolvă mai multe probleme, în principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri, la Lăpuşteşti și la Tarnița, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, pornim pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm înapoi apa în lacul de sus. Este ca o mare baterie verde…Pe baza studiului de fezabilitate, SAPE va identifica în mod competitiv și transparent parteneri privați pentru o companie de proiect. Viziunea mea este ca statul să rămână minoritar în acest proiect, iar partea privată să garanteze atât capitalul necesar, cât și continuitatea acestui proiect strategic și complex, care va putea fi finalizat într-o perioadă de 8-10 ani de zile, pe baza estimărilor experților”, explica Burduja.

Sursă foto: Ministerul Energiei

Comentarii

  1. Dar autorul ce părere are ? Este bun acest proiect pentru sistemul energetic național și de ce ? Este necesar in actualele condiții și cele viitoare de funcționare a sistemului ?
    Eu cred ca pe principiul vaselor comunicante energia produsă de eoliene va migra către pompele hidrocentralei și așa va fi pompată apa din lacul de acumulare din aval in cel din amonte. Sau poate mă înșel ?
    Simt nevoia unei opinii competente și nu cea a domnului Burduja care a eșuat lamentabil , precum cei dinaintea lui , in frunte cu acea catastrofă de ministru , pe numele lui Virgil Popescu , care printre altele a anulat participarea României la terminalul LNG de la Alexandroupolis.
    In rest numai de bine și mulțumiri.

  2. Care este scopul realizarii acestei centrale?Acum 60 de ani avea o explicatie.Trecem peste faptul cheltuirii unor bani care nu sunt putini.Dar ce conteaza pentru SAPE care nu a facut nimic pentru milioanele de euro pe care le gestioneaza si salariile de mizerie de de cxa 5000 eoro/luna.Cine zice ca nu se traieste bine din banii altora?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *