Statul român, acționar majoritar în transportatorul național de energie electrică Transelectrica, a respins propunerea companiei de a distribui doar 50% din profit și dă de înțeles că vrea să primească 90% din rezultatul pozitiv al companiei. Transelectrica afirmă, însă, într-un comunicat publicat la Bursa de Valori, că lipsa de numerar va crea vulnerabilități și poate pune în pericol siguranța financiară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Compania are profit net de repartizat de 102 milioane de lei din rezultatul net al anului 2022. Transelectrica dorea însă ca numai 52 milioane de lei să fie distribuiți ca dividende către investitori, printre care și statul român.

Însă, joi, statul român a respins propunerea companiei, în adunarea generală a acționarilor.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Totodată, Transelectrica transmite că în data de 26 aprilie a înregistrat un memorandum al Ministerului Finanțelor care propune repartizarea a 90% din profit, dar care a fost neavizat.

Transelectrica și-a informat astfel acționarii și investitorii, vineri, că își menține poziția în sensul aplicării unei „rate de distribuire” de numai 50% calculată la profitul repartizabil aferent exercițiului financiar al anului 2022.

Compania detaliază de asemenea și planurile de investiţii pentru anii următori, care prevăd investiții de 465 milioane de lei în 2023, de 780 milioane de lei în 2024 şi de 713 milioane de lei în 2025.

Transportatorul de energie precizează că dacă ar repartiza 90% din profit către acţionari, aşa cum se prevede în memorandumul Ministerului Finanţelor, atunci numerarul ar fi negativ, respectiv de 7 milioane de lei în 2023, de minus 225 miloane de lei în 2024 şi de minus 290 milioane de lei în 2025. În schimb, cu o repartizare de 50% a profitului, numerarul ar fi pozitiv anul acesta, adică de 74 milioane de lei, de minus 144 milioane de lei în 2024 şi de minus 209 milioane de lei în 2025.

Compania mai susține că are nevoie de predictibilitate în estimarea, alocarea și distribuirea tuturor tipurilor de resurse, în contextul în care are rolul de a asigura funcționarea Sistemului Energetic Național în condiții de maximă siguranță și stabilitate.

Astfel, Transelectrica susține că va iniția demersuri astfel încât adunarea generală a acționarilor să decidă în sensul aplicării unei „rate de distribuire” de 50%.

Compania mai avertizează că „lipsa de numerar va crea vulnerabilități și poate pune în pericol siguranța financiară a companiei”. „Scăderea lichidității va atrage după sine semnale din partea agențiilor de rating, a analiștilor de piață și a finanțatorilor cu care CNTEE ”Transelectrica” S.A. are contracte de credit în derulare sau cu finanțatorii cu care Compania intentionează să atragă credite suplimentare pentru obligațiile investiționale deja asumate”, mai arată compania.