Guvernul vrea să șteargă datoriile la bugetul de stat pentru 10 companii din sectorul apărării, arată un proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului ce va avea loc joi. Statul susține că această măsură este necesară pentru ca aceste companii să poată fi capabile să producă armanent, în contextul războiului de la granițele României.
Guvernul susține că toate aceste companii înregistrează arierate și în prezent nu există surse de finanțare pentru stingerea acestor obligații. Totodată, potrivit Executivului, „recentele evoluții în plan geopolitic și economic, respectiv apariția unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale, inclusiv prin acțiuni de asigurare a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare, și a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională în vederea satisfacerii necesarului FSNA (forțele sistemului național de apărare, n.r.) de produse militare, sensibile și strategice, precum și a serviciilor de mentenanță necesare”.
„În acest sens se impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico – financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât FSNA să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor naționale de apărare ale statului român, precum și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru Uniunii Europene și Organizației Trataului Atlanticului de Nord”, arată documentul.
Astfel, Guvernul propune stingerea, prin anulare, a obligațiilor fiscale şi/sau bugetare principale și a accesoriilor acestora, datorate de aceste companii până la data de 31 martie 2022 și administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Prin obligații fiscale şi/sau bugetare se înțelege obligațiile principale reprezentând impozite, taxe, contribuții sociale obligatorii și alte sume datorate bugetului general consolidat, precum și obligațiile accesorii, datorate și neachitate până la data de 31 martie 2022, cu excepția obligațiilor fiscale principale cu reţinere la sursă şi a accesoriilor aferente acestora.
Cele 10 companii care vor avea datoriile șterse, potrivit Hotnews:
- Societatea Uzina Mecanică București
- Societatea Uzina Mecanica Plopeni
- Societatea Uzina Automecanica Moreni
- Societatea Metrom
- Societatea Tohan
- Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraș
- Societatea Pirochim Victoria
- Societatea Uzina Mecanică Sadu
- Societatea Carfil
- Societatea Fabrica de Arme Cugir
Impactul bugetar este de 106,1 milioane lei, conform Hotnews.